tiistai 4. lokakuuta 2011

Suuri Kurpitsa

Suuri Kurpitsa päivänvalossa


Suuri Kurpitsa toisesta kuvakulmasta
Sain siis Suuren Kurpitsan, jolle piti keksiä käyttöä. Kurpitsa oli ihan oikeasti Suuri. Painoa sillä oli aika tasan 10kg, joten jonkinmoinen homma oli edessä. Päätin kokeilla kurpitsan kovertamista siten, että lopputuloksena olisi kynttilälyhty. Tällöinhän iso osa kurpitsan syötävästä osasta jää kyllä käyttämättä, mutta en minä 10kg kurpitsasta tehtyä kurpitsapikkelssiä olisi mihinkään saanut mahtumaankaan... Suuri kurpitsa muuntautui maanantai-iltapäivän ja illan mittaan kurpitsasoseeksi, pikkelssiksi, muffinsseiksi ja lyhdyksi. Sekä isoksi määräksi biojätettä.

Suuri Kurpitsa ennen ensimmäistä viiltoa
Kovertamista en ollut tosiaankaan koskaan testannut, joten kävin lopulta vain kurpitsan kimppuun terävän veitsen avulla. Leikkasin kurpitsasta hatun irti ja aloin kauhomaan siemeniä ja sisustaa ulos. Lopulta sain jopa aika reilusti palasiakin kurpitsasta ulos, joten onnistuin tekemään suhteellisen siistiä kuutiota pikkelssiä varten. Loput kurpitsat kaivoin ulos lusikan avulla, joten soseeksi keitettävä kurpitsa olikin jo valmiiksi aikamoista mössöä. Alunperin ajatuksena oli myös paahtaa siemenet salaattien ja leipien höysteeksi, mutta se projekti ei oikein onnistunut. Muffinsseista ja pikkelssistä teen omat postaukset lähiaikoina. Soseesta sen verran, että kurpitsaa siis vain keitellään sen verran että se on kypsää (laita hieman vettä kattilaan kurpitsasilpun kanssa, ettei pala pohjaan) ja sitten soseutetaan esimerkiksi sauvasekoittimella. Sosetta voi käyttää muffinsseihin, kurpitsapiirakkaan, keittoihin jne.

Suuri Kurpitsa juhlavalaistuksessa
Kuviot kurpitsaan koversin käyttäen mallina piparkakkumuotteja. Vapaalla kädelläkin olisi voinut leikellä, mutta tämä tuntui ensimmäisellä yrittämällä turvallisemmalta vaihtoehdolta. Loppujen lopuksi kun lyhtyyn saatiin kynttiläkin sisälle niin saatoin todeta sen olleen vaivan arvoista. Tosin toista en välttämättä halua käsiteltäväksi samana syksynä...

Kurpitsan kuvaaminen oli hankalaa. Varsinkin juhlavalaistuksessa, ikkunasta ja ilman jalustaa... mutta kun sitä liiketunnistuksella olevaa valoa ei saanut pois päältä ja jalustaa en jaksanut kaivaa esille.

2 kommenttia:

  1. Mua vähän jännittää, että saako meidän kulmilta / Kööpenhaminasta / Tanskasta enää ensi viikolla kurpitsoja, jos ne loppuvat universumista!

    Mä odotin sun kurpitsansiemen postausta, kun itsellä on hämärä muistikuva, että olen jotenkin epäonnistunut niiden kanssa.

    VastaaPoista
  2. Kurpitsansiemenet epäonnistu mullakin. Yritin niitä kuivata uunissa, mutta ne vaan nahistu... Ja kun ne vielä oli vielä ihan raakoja (siis kokonaan valkoisia ja kai niiden edes vähän ruskeita pitäisi olla...) niin poistin ne sitten muun ylimääräisen sisuksen kanssa roskikseen.

    VastaaPoista