lauantai 4. joulukuuta 2010

Piparkakkurakennelmia

Piparkakkutaloprojekti on tänään saatu melkein päätökseen. Lopputuloksena siis yksi varsinainen piparkakkutalo ja yksi pieni piparkakkulyhty, joka on menossa lahjaksi. Näiden lisäksi muutama iso pipari lahjaksi ja koristeeksi. Pitäisi saada nekin koristeltua kunhan jatkan taloprojektin loppuun, eli sulatan sokerin ja teen koristelumassan. Olen aikaisempina vuosina tehnyt "realistisia" piparkakkutaloja, tänä vuonna päädyin revittelemään oikein kunnolla ja rakensin fantasiatalon. Kunhan saan rakennelman valmiiksi laitan kuviakin tänne.
Piparkakkulyhty
Taikinana piparirakennelmissa valmistaikina. Sunnuntain piparitaikina toimii hyvin, palat eivät kohoa liikaa, eli kokoaminen onnistuu suhteellisen hyvin. Kokeilen vuosi sitten ensimmäisen kerran tikkareista sulatettuja ikkunoita tehdessäni piparkakkulyhtyä. Nyt oli sitten pakko päästä jatkamaan tuota tekniikkaa, joten siitäkin syystä siis fantasiatalo.

Ideoita, pohdintoja jne.
- Palat vaan saa parhaiten kiinni toisiinsa sulatetulla sokerilla. Kaipa pikeerilläkin onnistuu, jotkut näin väittävät, mutta minä luotan hyväksi havaittuun tekniikkaan.
Ikkunakoriste 1
- Ikkunoiden teko: täytä ikkunan reiät tasaisesti tikkarimurulla. Käytin Muumi-tikkareita, mutta varmasti muutkin vastaavat perinteiset kovat tikkarit/karkit käyvät. Paistaessa kannattaa vahtia prosessia, sillä jos palat ovat liian pitkään uunissa tikkarimassa alkaa kiehumaan liikaa ja silloin lopputulos ei ole kaunis eikä tasainen.
- Käytin ekaa kertaa oyal Icingia (pikeeriksikin kutsuvat). Toimi tosi hyvin. Kuivuu nopeammin kuin perinteisempi valkuiais-tomusokeri mutta jää valkoiseksi ja on helppokäyttöistä. Oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen asia. Tätä käytän tulevaisuudessakin.

- Ostin joku aika sitten setin, jossa on pieni pursotinpussi, liitin ja muutamia todella pieniä tyllia. Myös koristeluun soveltuva, ja kyllä sillä ainakin nämä koristelut onnistuivat mainiosti. Vielä kun testailin muitakin pursotusteriä niin liittimen kanssa sekin oli helppoa. Leivonta on aina välillä välineurheilua...

Lyhdyn sisällä led-tuikku (kirkkaampikin voisi olla...)
Royal Icing
1/4dl valkuaista
1 1/2dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua
1dl tai enemmän tomusokeria
- Vaahdota valkuainen ja ensimmäinen sokerierä kuohkeaksi. Sähkövatkaimella n. 3min.
- Lisää sitruunamehu
- Lisää sokeria ja vatkaa lisää. Kannattaa vähän testailla mikä on itselle (ja pursotustavalle) sopivin koostumus.
- Asiakaspalautteena sain tiedon, että paperisella pursotinpussilla pikeeri kuivuu liian nopeasti. Kannattaa siis ottaa tämä huomioon kun  suunnittelee koristuksia. Kokeilen varmaan asiaa itsekin jossain vaiheessa ja palaan asiaan jos keksin jonkin  kikan millä kuivuminen hidastuu sopivasti.

Edit: (epäonnistunut) Kuva ikkunakoristeesta lisätty.

3 kommenttia:

  1. Vautsi vau! Joko teet tilauksesta näitä... :)

    VastaaPoista
  2. Jos hinnasta sovitaan :) Ja olisi aikaa väkertää...

    VastaaPoista
  3. Pakastepussi tms muovinen ei kuivata niin pahasti ja jos haluaa myöhemmin jatkaa, niin teippaa sen reiän kiinni ja that's it. Sitten voi jatkaa esim. seuraavana päivänä. :)

    VastaaPoista