sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kinuskicharlotta





Vieraaksi oli tulossa kinuskista kovasti pitävä ystävä, joten pitihän sitä keksiä joku sellainen kakku jossa kinuskia jossain muodossa on. Charlottassa parasta on vielä se, että sitä ei juurikaan tarvitse koristella. Eli tällainen kakku siis syntyi. Suhteellisen yksinkertainen herkku, vaikka parin päivän projekti tämä toki on, sillä vatkattava kinuskikastike tehdään jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii varmasti tarpeeksi jäähtyä.

Kääretorttu
3 kananmunaa
1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
3-4dl puolukkamarmeladia

- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kaada syvälle uunipellille (leivinpaperin päälle tietysti). Paista noin 10min kunnes pohja on kypsä.
- Kumoa sokeroidulle leivinpaperille.
- Kuori leivinpaperi varovasti kääretorttupohjasta irti. Leivtä pohjan päälle marmeladia ohut kerros ja kääräise kääretortuksi. Kiedo leivinpaperiin ja jätä odottamaan.

Kinuskitäyte
4dl vispikermaa
3dl fariinisokeria
2dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
6 liivatelehteä
n. 0,5dl kiehuvaa vettä
Pari dl punaherukoita

- Tee ensin kinuskikastike. Kuumenna kermaa (4dl) ja sokeria kattilassa jatkuvasti sekoittaen kunnes kerma kiehahtaa. Anna kiehua pari minuuttia ja sekoittele koko ajan. Nosta jäähtymään ja siirrä jääkaappiin yöksi.
- Vatkaa kerma (2dl) vaahdoksi, lisää tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
- Vaahdota kylmä kinuskikastike ja yhdistä vaahdot.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen siksi aikaa kun alat rakentamaan Charlottaa.
- Sulata liivatteet kiehuvaan veteen ja lisää täytteeseen.


Charlottan kokoaminen
- Vuoraa pyöreäpohjainen kulho tuorekelmulla.
- Leikkaa kääretorttu ohuehkoiksi viipaleiksi. Vuoraa kulhon pohja ja reunat kääretorttuviipaleilla.
- Kaada noin 1/3 täytteestä kulhoon ja ripottele päälle puolet punaherukoista. Lisää taas 1/3 täytteestä ja loput herukat. Laita loputkin täytteestä vuokaan. Kannattaa hieman "painella" täytettä, että mahdolliset kolotkin täyttyvät tasaisesti.
- Tasoita pinta, peitä kelmulla tai kannella ja laita kylmään hyytymään.
- Kumoa varovasti tarjoilulautaselle, poista kelmut ja tarjoile.

Huomioita
- Täytteeseen olisi voinut käyttää enemmänkin herukoita. Kinuskivaahto kun on erittäin makeaa, joten raikkautta olisin itse kaivannut hieman enemmän.
- Täytettä oli juuri sopivasti yhden kääretortun Charlottaan. Tietysti jos olisin saanut leikattua tortusta pari siistiä viipaletta enemmän olisin saanut reunoista hieman kauniimmat.
- Kääretorttuun voisi käyttää muitakin raikkaita hilloja puolukkamarmeladin sijaan. Esimerkiksi punaherukkahyytelö varmasti toimisi tässä mainiosti.
- Tämä Charlotta ei leikkautunut ihan niin kauniisti kuin olisi voinut. Mikäli täyte olisi hieman kiinteämpää, olisi leikkautuminenkin varmasti kauniimpaa. Toisaalta nyt kinuskivaahto on mukavan pehmeää ja kermaista. Joten kaikkea ei ehkä voi tähän kakkuun saada...

2 kommenttia: