perjantai 28. joulukuuta 2012

Jäädytetty marenkikakku

Jäädytetty marenkikakku
Tein jouluaaton jälkiruuaksi Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä löytyneen marenkikakun. Kakku oli herkullinen ja täytettä muokkaamalla ohjeella voisi tehdä marenkikakkuja muihinkin sesonkeihin. Kakusta tulee hyvin 8-12 palaa, eli riittää useammallekin herkuttelijalle.

Marenkipohjat (4kpl)
6 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1/2 tl väkiviinaetikkaa
50g tummaa suklaata

- Laita valkuaiset suureen kulhoon ja vatkaa hetki, kunnes vaahtoa alkaa muodostua. Lisää etikka ja sokeri ja vatkaa kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää.
- Peitä kaksi peltiä leivinpaperilla ja piirrä molemmille papereille kaksi noin 18cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää. Jaa vaahto neljään osaan ja nostele se ympyröiden sisälle.
- Sulata suklaa ja valuta sitä marengin päälle. Tasoita marenki varovasti (tavoitteena on, että suklaa jää raidoiksi marenkiin eikä siis sekoitu liikaa) siten, että saat neljä samankokoista marenkipohjaa.
- Kypsennä marenkilevyjä 100 asteisessa kiertoilmauunissa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä.

Espressojogurttitäyte
500 g turkkilaista jogurttia (ohjeessa bulgarian, mutta sitä ei ole laktoosittomana)
6 munankeltuaista
1 dl sokeria
2 dl maitoa
1 dl vettä
1 rkl espressopikakahvijauhetta
1 tl kaardemummaa
3 rkl maissitärkkelystä (maizena)
20g voita
2 dl kuohukermaa

- Kumoa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Nosta siivilä kulhon päälle ja anna valua muun täytteen teon ajan.
- Mittaa keltuaiset, sokeri, maito, vesi, kahvijauhe, kardemumma ja maissijauho kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. kun ensimmäinen kupla nousee pintaan ja seos muuttuu kiisseliksi, nosta kattila levyltä. Lisää kattilaan voi ja sekoita kunnes voi on sulanut. Jätä kiisseli jäähtymään.
- Kun kiisseli on jäähtynyt yhdistä se jogurttiin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jogurttiseokseen.

kuva: S. Kärki
Kakun kokoaminen
- Lusikoi kolmasosa täytteestä ensimmäisen marenkipohjan päälle. Toista kaksi kertaa. Nosta viimeinen marenkipohja täytteen päälle.
- Peitä kakku ja nosta pakastimeen jäätymään yön yli.
- Nosta kakku huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen tarjoilua. Kakku saa olla kylmää muttei jäistä.

Huomioita
- Täytteen määrä on aika iso ja kakusta tulee muhkea. Mikä on toki vain hyvä asia.
- Kakun voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja jättää pakastimeen odottamaan tarjoilua.
- Jogurttitäytteen voisi maustaa kaakaolla, vaniljalla tai vaikka marjoilla kahvin ja kardemumman sijaan.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi hyvältä!
    Jotain tälläistä marenki-jäädykekakkua täytyy kokeilla, Kinuskikissan sivuillakin oli joku hyvänkuuloinen marenkikakku, mut ehkä vähän myöhemmin kun pitäis ensin syödä nuo joululta jääneet suklaat ja sitten vielä sulatella ne.. ;)

    VastaaPoista
  2. Kääk, ältsin hyvän näköistä!!!

    VastaaPoista