sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Dobos Torta

Synttärijuhlien kahvipöydän komistuksena oli Unkarilainen Dobos torta. Kyseessä jo joskus noin sata vuotta sitten kehitetty kakku, jonka ideana on herkullinen maku ja hyvä säilyvyys. Olin noin vuosi sitten käymässä Budapestissä ja siellä ihastuin tähän leivonnaiseen. Onneksi netistä löytyy mitä ohjeita vain, joten pääsin tätä testamaan jo viime kesänä. Tuolloin kakusta tuli hieman liian "krääminen" kun käytin koko ohjeessa olevan suklaakreemin samaan kakkuun. Nyt siis puolitin määrän ja herkullinenhan siitä tuli. Kakku muuten säilyy oikeasti tosi hyvin. Täytin kakun valmiiksi jo torstaina aikataulusyistä ja päällystin lauantaina. Kreemin maku ei ollut muuttunut mihinkään jääkaappisäilytyksessä. Voisin kuvitella kakun säilyvän kylmässä helposti viikonkin. Jos sitä siis ei syödä.

Pohjat tehdään vaahdottamalla keltuaiset ja valkuaiset erikseen kuohkeaksi ja yhdistämällä varovasti jauhojen ja sitruunankuoren kanssa. Ja tässä siis pohjaa ei suinkaan leikata levyiksi vaan jokainen pohja paistetaan erikseen. Projektia helpottaisi merkittävästi jos olisi useampi samankokoinen kakkuvuoka. Mutta kyllä se nytkin onnistui. Aikaa siinä vain meni reilusti.

Suklaakreemissä on 400g voita, 350g tummaa suklaata, pari kananmunaa ja muutama sata grammaa pölysokeria. Siksi se varmaan onkin niin hyvää. Tosin siis tuosta määrästä kakkuun meni lopulta noin puolet.

Aidossa kakussa ylin kakkupohja päällystetään poltetulla sokerilla ja leikataan sektoreiksi, jotka sitten kauniisti asetellaan kakun päälle. Vielä en ole keksinyt ratkaisua siihen miten tuo kyseinen taikatemppu itse omassa keittiössä tehdään. Joten tällä kertaa kokeilin ongelman ratkaisua kuvassa näkyvällä tavalla. Oli ainakin helpompi leikata kuin kokonaista sokerilevyä. Ja sai leikata sen kokoisen palan kuin halusi. Ehkä vielä keksin miten pinnasta saa sellaisen kuin oikeasti pitäisi. Leikkaamista ennen kun sokeri kovettuu on testattu: sokeri jämähti kiinni veitseen vaikka se oli voideltu ohjeen mukaisesti. Ehkä veitsen pitäisi olla jotenkin lämmitetty...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti