Näitä en ollut koskaan maistanut, mutta uskoisin pääseeni suhteellisen lähelle kyseistä porilaista perinneleivonnaista. Tai ainakin niin lähelle kuin turkulainen voi päästä. Ohje ja muotti ovat nimittäin Satakunnan museosta hankitut. Lopputulosta maistelivat myös alkuperäiset porilaiset ja ilmeisesti kelpasivat varsin mainiosti. Nyt pitäisi jostain paikallisesta leipomosta varmaankin käydä etsimässä tätä leivonnaista ja kokeilla kuinka hyvin onnistuin. Hyviltä nämä kuitenkin maistuivat, eli suosittelen.
Ohje
400g voita
200g sokeria
1rkl konjakkia
600g karkeita vehnäjauhoja
|
Välivaihe ennen voitelua |
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi
- Lisää konjakki
- Sekoita mukaan jauhot
- Kaulitse noin cm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla pipareita
- Voitele vedellä tai kananmunalla ja ripottele päälle sokeria
- Paista noin 180 asteessa kauniin värisiksi
Huomioita:
|
Konjakkiplari |
Taikinaa oli varsin hankala käsitellä. Seuraavalla kerralla siis hieman vähemmän jauhoja tai saatan jopa korvata osan karkeista vehnäjauhoista "tavallisilla". Josko silloin myös saisi piparit pysymään paremmin koossa pellille saakka. Makuraati myös suositteli ohuempia pipareita, eli sitäkin varten taikinasta pitäisi saada hieman vähemmän murenevaista. Konjakki toimii nostatusaineena ja sen voisi korvata leivinjauheella, mutta eiväthän nämä silloin enää konjakkiplareja olisi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti