lauantai 5. helmikuuta 2011

Leipävanukas

Perjantai-illan jälkiruuaksi perinteinen ja hyväksi havaittu herkku eli leipävanukas. Yksinkertainen ja edullinen tehdä, mutta lopputulos on aina mainio ja hieman erilainen loputtomista muunteluvaihtoehdoista johtuen.


Perusohje
1 kpl ranskanleipää
4 kananmunaa
noin 0,5l maitoa
Sokeria maun mukaan

- Sekoita munat, maito ja sokeri laakeapohjaisessa kulhossa
- Viipaloi leipä ohuiksi viipaleiksi
- Kasta viipaleet munamaitoon ja asettele uunivuokaan kerroksittain
- Kaada loput munamaidot leipäviipaleiden päälle
- Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes päälimmäiset viipaleet ovat saaneet vähän väriä ja kaikki munamaito on hyytynyt
- Uunivuoka kannattaa voidella, sillä vanukas jämähtää helposti pohjaan kiinni.

Maustaminen ja variaatiot
- Ranskanleivän tilalla voi käyttää mitä vain vaaleaa leipää tai esimerkiksi kuivahtanutta pullapitkoa.
- Leipäviipalekerroksien väliin lisätään erilaisia hilloja, pakastemarjoja, hedelmänpalasia, rusinoita jne. mitä nyt sattuu kaapista löytymään ja mistä itse eniten pitää. Itse käytin tällä kertaa pakkasesta löytyneitä punaherukoita (noin 2dl) ja puolukkamarmeladia.
- Munamaidon voi maustaa esimerkiksi vaniljalla tai kanelilla.
- Erityisen herkullista vanukkaasta tulee jos voitelet viipaleet voilla ennen munamaitoon kastamista.

- Tarjoillaan vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

2 kommenttia: