maanantai 28. maaliskuuta 2011

Puolukkaa ja rahkaa kakussa eli "PostModerni CharLotta"

Eli siis syntymäpäivieni kunniaksi työkavereille tehty kakku. Minulle kun kerrottiin heti ekana työpäivänä (noin kolmen ihmisen toimesta), että täällä on sitten tapana tuoda herkkuja kun on syntymäpäivät. No, minkäs teet. Oli ihan pakko leipoa. Hahmottelin mielessäni erilaisia helposti kuljetettavia kakkuja ja muistin charlotta -kakun. Sellaisen olen kumminkin jo aiemmin tehnyt, joten päädyin tällaiseen (post)moderninpaan versioon. Gluteeniton kääretorttupohja, puolukkarahkatäyte ja päällä punaherukoita ja hyytelösokerikiillettä. Eli pääosin sellainen "mitä kaapista sattui löytymään" -kakku.

Näin teet kakun:

- Tee kääretorttupohja, levitä sille marmeladi/hillo ja kääri rullalle.
- Leikkaa toisesta kakkupohjasta (voi paistaa kakkuvuoassa) noin 1,5cm reunoista pois.
- Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla ja nosta pohjakappale vuokaan. Kostuta hieman esim. vaniljamaidolla.
- Leikkaa kääretorttu viipaleiksi (sellaisiksi jotka sopivat pohjan ja vuoan reunan väliin) ja asettele pystyyn vuokaan. Katso kuvasta mallia.
- Tee täyte ja kaada vuokaan. Tasoita pinta ja anna jähmettyä pari tuntia.
Kakku odottelee täyttämistä
- Levitä kakun pinnalle marjoja tai tee vaikka joku marjasurvoskiille. Pakastemarjojen päälle voi levittää hyytelösokerista ohjeen mukaan tehtyä kiillettä.
- Anna hyytyä ja tarjoile.


Pohja
6 kpl kananmunia
2,5 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen vaahtoon
- Levitä uunipellille noin 2/3 ja loput pohjaa varten isoon kakkuvuokaan
- Paista 225 asteessa kypsäksi (8-10min)
- Taikinaerä on suhteellisen iso, eli tästä tulee sellainen 28cm vuokaan tehty kakku.
- Kumoa kypsä kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille ja levitä päälle reilusti puolukkamarmeladia. Kääri ja anna vetäytyä jos ehdit.

Täyte
4 dl kuohukermaa
400g maitorahkaa
sokeria
vaniljaa
noin puoli litraa pakastepuolukoita
4 tl liivatejauhetta (enempää ei ollut, jälkikäteen voi todeta, että olisi voinut käyttää 6 tl sillä täytteestä tuli hieman löysä)

Valmis kakku
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää maitorahka. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää puolukat (mielellään osittain sulaneena, mutta kyllä jäisetkin käyvät).
- Lisää sokeria ja vaniljaa maun mukaan. Sulaneista puolukoista tehtyä täytettä on helpompi maistella ja löytää sopiva sokerin suhde.
- Kiehauta noin 1dl vettä ja sekoita liivatejauhe siihen. Huolehdi, että liivate on kokonaan sulanut. Lisää liivate täytteeseen hyvin sekoittaen.
- Kaada täyte vuokaan.

 
Huomioita
- Käytin liian vähän liivatetta. Kakku kyllä pysyi koossa (muotonsakin puolesta hyvin), mutta oli hieman liian pehmeää.
- Muunnoksia voi tehdä juuri niin paljon kuin haluaa. Kaikki erilaiset marjat, hedelmät ja hillot käyvät. Eli mitä vain sattuu kaapista löytymään. Itsellä loppuivat puolukat kesken ja piti sitten päällystää kakku punaherukoilla, mutta hyviähän nekin olivat.
- Jos joku keksii kakulle paremman nimen kuin PostModerni CharLotta niin saa vihjata :)

2 kommenttia:

  1. Oih, tämä on varmasti hyvää! Kumpa pääsis maistamaan... Keep up the good work!

    VastaaPoista
  2. Täytyy myöntää, että oli hyvää kyllä. Varsinkin se puolukkarahka (puolukkarahka ei koskaan voi olla huonoa)...

    VastaaPoista