tiistai 21. kesäkuuta 2011

Äidin pursokkeet

Uskokaa vain, kyseinen nimi on suoraan käyttämästäni keittokirjasta. Eikä kirja edes ole mistään 30-luvulta mikä tuosta pursoke -sanasta eittämättä tulee mieleen. Käytin siis Kodin suuri leivontakirja -nimistä keittokirjaa. Sieltä olen saanut paljonkin hyviä perusohjeita mm. pullan leipomiseen ja peruspipareihin. Nyt päädyin kokeilemaan näitä pursokkeita, joiden ideana on pursottaa piparitaikina kauniiksi kuvioiksi. Helpommin sanottu kuin tehty. Tämä taikina oli niin jämäkkää, että pursottaminen oli lähes mahdotonta. Lopputuloksena paljon hukkaan mennyttä taikinaa pursotinpussissa ja tyllan sisällä ja muutama onnistunut pipari. Maku on hyvä, mutta jotain tälle ohjeelle täytyy tehdä että ne "pursokkeet" saa pursotettua... ehkä vähentämällä venhäjauhoja tai lisäämällä vähän jotain nestettä. Katsotaan josko kokeilen uudelleen.

Koristeena kaapista löytyneitä minikokoisia suklaakaramelleja. Punaiset piparit värjäsin karamellivärillä kun halusin testata miten se idea toimii. Väri ei ehkä paras mahdollinen, mutta kova sekoittaminen värin lisäysvaiheessa teki kyseisestä taikinan osasta hieman helpommin käsiteltävää.

Taikina
200g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria (tai tee kuten minä ja lisää vaniljajauhetta)

- vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää kananmuna vatkaten.
- Lisää keskenään sekoitetu kuivat aineet.
- Pursota (just joo) leivinpaperille kuvioita ja paista 200 asteessa 8-12 minuuttia hennon vaaleanruskeiksi.
- Voit koristella piparit karamelleilla, pähkinöillä, strösseleillä jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti