lauantai 18. kesäkuuta 2011

Mustaherukka-rahkakakku

Mielikuvitus ei oikein riitä keksimään näille kakuille hauskoja nimiä, mutta tuosta nimestä ainakin  käy selväksi mistä on kyse. Tämä kakku siis mustaherukkarahkakermahyytelöllä (heh) täytetty kakku, jonka koristelin vielä muutamalla suklaakiemuralla. Idean ja perusohjeen kakulle löysin Helsingin Sanomien sivuilta eli täältä. Päädyin kuitenkin tekemään kakun mustaherukoista ja tilaajan tarpeen vuoksi laktoosittomana. Gluteenitonkin tästä olisi helppo tehdä tekemällä pohja kokonaan perunajauhoista tai muista gluteenittomista jauhoista.


Pohja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
- Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Kaada voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (noin 22-24cm irtopohjavuoka)
- Paista 175 asteessa noin 30 min tai kunnes pohja on kypsä.

Koottu ja koristeltu kakku kuljetusta odottamassa
Täyte
6 liivatelehteä
vettä
noin 300g mustaherukoita
1,5 dl (tai maun mukaan) sokeria
2 dl laktoositonta kermaa
250g laktoositonta maitorahkaa
Vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
- Liota liivatteita väljässä vedessä noin 10-15 min
- Soseuta mustaherukat ja sokeri esimerkiksi sauvasekoittimella ja painele sose siivilän läpi (paseeraukseksikin tätä toimenpidettä kutsutaan)
- Vaahdota kerma vaahdoksi, mutta jätä vähän löysäksi
- Sulata liivatteet vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana herukkasurvokseen, lisää myös rahka ja vanilja.
- Lisää vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen

Kokoaminen
- Leikkaa (jo ennen täytteen tekoa) kakku kolmeen osaan.
- Nosta alimmainen kakkulevy irtopohjavuokaan jonka pohjalle olet asetellut leivinpaperin (ettei jää pohjaan kiinni)
- Kostuta kakkulevyä sitruunalimonadilla, karpalovissyllä niin kuin minä tai vaikka maidolla ja levitä noin kolmasosa täytteestä pohjan päälle.
- Nosta seuraava kakkupohja ja kostuta se. kaada toinen kolmasosa täytettä ja tasoita.
- Nosta viimeinen kakkulevy vuokaan ja kostuta sekin. Kaada loput täytteestä vuokaan, tasoita pinta ja nosta jääkaappiin hyytymään.

Koristelu
- Sulata muutama pala tummaa suklaata, Brunbergin suklaa toimii koristeissa erittäin hyvin, ja lusikoi pieneen leivinpaperitötteröön. Leikkaa tötterön kärki poikki ja pursota haluamasi koristeet.
- Koristelun voi myös hoitaa kermapursotuksilla, valmiiksi tehdyillä marsipaani/sokerimassa koristeilla tai millä nyt itse haluaakin. Tuoreet kukat näyttäisivät tämän hempeän vaaleanpunaisen kakun päällä myös kauniilta.

Huomioita
- En itse nähnyt miten kakku leikkautui tai miltä se ylipäätään näytti vuoasta pois oton jälkeen. Ilmeisesti kerrokset kuitenkin irtosivat toisistaan liiankin hyvin. Seuraavalla kerralla siis ehkä enemmän kostutusta ja hiukan vähemmän liivatetta...
- Lähdin koristelemaan kakkua hieman liikaa enkä saanut ideaani ihan toteutettua. Koristeluun en siis ole ihan tyytyväinen, mutta kun tämä kakku tarjoiltiin samassa tilaisuudessa tiikki-kakun kanssa niin olivatpahan ainakin hyvin erilaiset kakut.
- Jos epäilee, että kerrokset ja reunat eivät jää kauniiksi voi varautua pienellä määrällä kermavaahtoa jonka sivelee ennen tarjoilua kakun reunoille.

1 kommentti:

  1. Minusta juuri koristelu on valtavan kaunis, vähän tuollainen kalevala-tyyppinen kuvio, ihana!

    VastaaPoista