sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Paahtopaisti ja punaviinikastike

Pidän tosi paljon paahtopaistista, mutta jostain syystä en vain ollut koskaan aikaisemmin sellaista tehnyt. Nyt hankin paistolämpömittarin (jota voi käyttää myös sokerileivonnassa...) ja kävin Kauppahallista ostamassa palan hyvää paistia. Paahtopaisti onnstui erinomaisesti, johon osasyynä varmasti oli laadukas liha. Kyseisestä paistista olisi varmasti ollut aika vaikea saada aikaiseksi huonoa ruokaa. Ajattelin, että pelkällä suolalla ja pippurilla maustetun paistin kanssa voisi jokin herkullinen kastike olla paikallaan vaikka yleensä en kastikkeita tee enkä niitä juuri kaipaakaan. Kaapista löytyi avattu punaviinipullo, joka ei ehkä enää ollut ihan "juontikunnossa", joten käytin sen sitten kastikkeeseen. Toimin ilman ohjetta, joten en tosiaankaan tiedä onko kyseessä "oikea" punaviinikastike, mutta hyvää siitä kuitenkin tuli ja sopi tosi hyvin tähän paahtopaistiin. Paistin kanssa tarjoilin kahteen kertaan paistettuja uuniperunoita joiden ohje löytyy täältä.


Paahtopaisti, punaviinikastike ja 2 kertaan paistettu peruna.
Paahtopaisti
600g sisäpaistia tai paahtopaistia
Voita ja öljyä
Suolaa
Pippuria

- Ruskista paisti voi-öljy seoksessa. Muista ruskistaa kaikki pinnat. Hiero pintaan reilusti suolaa ja pippuria.
- Pistä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja nosta uunivuokaan. Laita paistumaan 120 asteiseen uuniin. Paisti on sopivasti rose kun sisälämpötila on 58 astetta. Paistoaika oli noin 50min.
- Kääri paisti tiukasti folioon ja anna vetäytyä noin puoli tuntia. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Tällä ohjeella voi tehdä minkä kokoisen paistin vain. Isommassa paistoaika on tietysti pitempi.

Punaviinikastike
Punaviiniä (2,5dl)
Soijaa (2 rkl)
Mustapippuria (1-2 tl)
Maizenan rukeaa kastikesuurusta (2-3 rkl)
Nokare voita
Paistin  liemi (jos sitä on, tällä kertaa noin 1dl)

- Kaada paistoliemi (voit myös tehdä kastikkeen pannulla jossa ruskistit paistin) ja punaviiniä pannulle. Mausta soijalla ja mustapippurilla. Suurusta Maizena -pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää lopuksi nokare voita.
 - Valitettavasti en osaa antaa tarkkoja määriä, mutta laitoin arviot määristä sulkeisiin. Tällä määrällä tuli kastiketta noin neljän kuvassa olevan annoksen verran. Maistele kastiketta tehdessäsi ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Laita suurustetta erissä siten, että saat sopivan paksuista kastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti