tiistai 10. huhtikuuta 2012

Potkua pääsiäiseen - karitsanpotka ja ohrarisotto

Tällä kertaa pääsiäislammas löysi tiensä ruokapöytään potkan muodossa. Eli Glorian Ruoka ja Viini lehdessä (jonain vuonna, tämä ohje löytyi netin ihmemaasta) ollut ohje "Punaviinissä haudutettu lampaanpotka, vaniljainen ohrarisotto ja herukkakastike" pääsi kokeiluun. Hiukan sitä lopulta muokkasin, lopputulos näkyy kuvassa (ei näytä ihan samalta...) ja oli herkullista. Pieniä hankaluuksia ja ehkä ohjeen väärinymmärryksiä tuli vastaan. Niistä lisää tuolla lopussa huomioita -osiossa. Ohje on neljälle, meitä oli kaksi, joten kaksi potkaa pääsi seuraavan päivän rääppiäisrisottoon, eli lämmitettiin pannulla jäljelle jääneen risoton kanssa.

Punaviinissä haudutettu lampaanpotka (ohje neljälle)
4 kpl lampaanpotkaa
2 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl hienonnettua minttua
2 rkl hienonnettua rosmariinia
1 rkl suolaa
1 l vettä
1/2 dl riistafondia
2 rkl voita tai öljyä
3 dl punaviiniä
6 laakerinlehteä
1 rosmariinin oksa


- Yhdistä hienonnetut yrtit keskenään. Suolaa potkat ja pyörittele ne yrttiseoksessa. Anna maustua 1 tunti.
- Valmista lihaliemi: Kiehauta vesi ja lisää fondi veden joukkoon.
- Kuumenna voi tai öljy pannussa ja ruskista siinä lihan pinta. Nosta potkat uunivuokaan tai -pataan, lisää lihaliemi, punaviini, laakerinlehdet ja rosmariininoksa. Peitä vuoka foliolla. Hauduta potkia 150-asteisessa uunissa 3–4 tuntia.  

(Vaniljainen) ohrarisotto
2 dl esikypsennettyjä, kokonaisia ohrasuurimoita
8 dl vettä
1/2 dl kasvisfondia
1 sipuli
2 rkl öljyä
200g tuorejuustoa (ohjeessa vaniljan makuista, minä käytin maustamatonta)
1/2 dl hienonnettua basilikaa

- Tee risotto (ja herukkakastike) juuri ennen tarjomista.
- Valmista kasvisliemi. Mittaa vesi kattilaan, lisää fondi ja kuumenna kiehuvaksi.
- Hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää ohrasuurimot paistokasariin ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää sipuli. Sekoita kuuma kasvisliemi ohran joukkoon ja anna seoksen kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja kypsennä ohrarisottoa kannen alla noin 20 minuuttia. Todellisuudessa kypsensin lopulta ilman kantta n 45 min ennen kuin kaikki neste imeytyi ohraan...
- Lisää tuorejuusto ja hienonnettu basilika.  

Herukkakastike
5 dl lampaan paistolientä
3 rkl tummaa kastikesuurusta
2 rkl mustaherukkahyytelöä

Valmista herukkakastike juuri ennen tarjoamista. Siivilöi lampaan tai karitsan paistoliemi. Kuumenna liemi kattilassa ja suurusta kastikkeeksi tummalla kastikesuuruksella. Lisää herukkahyytelö ja mausta pippurilla. Tarkista suola. 

Huomioita
- Potkat olivat herkullisia ja tosiaan yksi/ruokailija riittää varmasti hyvin. Ellei satu olemaan tosi pieniä potkia ja suursyömäreitä.
- Risotosta ei tullut varmaankaan sellaista kuin piti. Jouduin keittämään sitä tosi pitkään, jolloin siitä tuli erittäin puuromaista. Seuraavalla kerralla siis lisäilen kasvisliemen erissä ja testaan koska suurimot tuntuvat kypsiltä ja sopivan kiinteiltä.
- Vaniljarisotto kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että tällä kertaa jätin vaniljan pois. Ehkä kokeilen vaniljan makua toiste.
- Herukkakastike sopi lampaan ja risoton kanssa todella hyvin. Kyseinen kastike toimisi varmasti erinomaisesti myös esimerkiksi paahtopaistin kanssa. Kastikkeen voisi tehdä lihaliemeen ja lisätä vaikka vähän punaviiniä mauksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti