maanantai 7. toukokuuta 2012

Ristiäiskakku

Minulta tilattiin kakku pienen tytön ristiäisiin: sellainen "nätti ja tyttömäinen" ja ei suklaakakku. Kuvissa näkyy lopputulos, eli arviolta noin 25 hengen kakku vihreällä nauhalla ja punaisilla kukkasilla. Täytteenä sitruuna- ja mansikkarahkahyytelöä sekä päällä ja reunoilla sipaus lemon curdia. Lemon curdia voi halutessaan laittaa myös täytemassojen alle tuomaan vähän enemmän sitruunaista makua kakkuun. Kuorrutuksena "Kaulintamassaa", eli vaahtokarkin makuista sokerimassaa. Se perus sokerimassa on mielestäni aika pahaa, mutta tämä sopii raikkaan kakun makumaailmaan ihan hyvin. Kakkupohjan tein 28cm vuoassa ja täytteitä tuli tosi reilut kerrokset. Hiukan maltillisemman kakun saa tekemällä täytteitä 2/3 ohjeen määrästä. Sellainenkin kakku riittänee noin 20 hengelle jos pöydässä on muutakin tarjottavaa kuin kakkua.

Kakkupohja ja kakun kokoaminen

8 kananmunaa
Tässä kuvassa näkyy kakun suurehko koko...
3dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
1,5tl leivinjauhetta
Spritea


- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Kaada irtopohjavuokaan (laita pohjalle leivinpaperi ja halutessasi voitele reunat) ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.
- Käyttämäni irtopohjavuoka oli sellainen 28cm halkaisijaltaan.
- Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
- Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla ja nosta pohjimmainen kakkulevy paikalleen. Tästä tulee lopuksi kakun päälliosa, joten valitse tasaisin levy pohjalle ja paistopuoli alapuolelle (yleensä se, joka on ollut paistettaessa vuoan pohjaa vasten).
- Tee täytteet siten, että lisäät liivatteet vasta juuri ennen kuin kaadat massan kakkupohjan päälle.
- Kostuta pohja ja kaada sille sitruunarahkatäyte.
- Nosta "välipala" eli keskimmäinen kakkupohja paikalleen. Painele pohjaa varovasti, jotta täyte tasoittuu ja tiivistyy. Kostuta ja kaada mansikkatäyte vuokaan.
- Nosta viimeinen pala paikalleen (kostuta siltä puolelta joka jää täytettä vasten ennen kuin nostat vuokaan) ja painele taas tasaiseksi. peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään. Yön yli tai ainakin noin 6h lienee hyvä hyytymisaika.

Rahkatäytteet
6dl vispikermaa (laktoositon)
Kakku ennen kuorrutusta.
750g maitorahkaa (laktoositon)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta

- Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.
- Jaa vaahto kahteen osaan. Toisesta tulee sitruunatäyte ja toisesta mansikka.


Sitruunatäyte
noin 0,5dl sitruunamehua
3 rkl sokeria
9 liivatelehteä
noin 4 rkl kiehuvaa vettä

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Lisää puoleen rahka-annokseen sitruunamehu ja sokeri. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sitruunaa tai sokeria.
-Sulata liivatelehdet kiehuvan kuumaan veteen. Sekoita ja varmista, että kaikki liivatteet ovat sulaneet.
- Lisää liivatteet ohuena nauhana täytteen sekaan. Sekoita koko ajan.
- Kaada täyte kakun ensimmäiseen väliin.

Mansikkatäyte
4,5 dl mansikkasosetta
3 rkl sokeria
9 liivatelehteä
noin 4 rkl kiehuvaa vettä

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Sulata pakastemansikat (kesällä voit tietysti käyttää tuoreita) ja soseuta ne sauvasekoittimella. En valitettavasti muista kuinka paljon mansikoita oli ennen soseutusta...
- Lisää tähän toiseen rahka-annokseen mansikkasose ja sokeri. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sokeria.
- Sulata liivatelehdet kiehuvan kuumaan veteen. Sekoita ja varmista, että kaikki liivatteet ovat sulaneet.
- Lisää liivatteet ohuena nauhana täytteen sekaan. Sekoita koko ajan.
- Kaada täyte kakun toiseen väliin.

Kakun koristelu
Sokerimassaa
Sokerikuorrutetta (sellaista valmista piparikoristeluun tarkoitettua)
Sokerihelmiä
Vihreää pastaväriä
Punaista tomuväriä
Helmiäis-spray
Lemon curdia (noin 1 purkki)


- Tee etukäteen kukkakoristeita muottien avulla. Muotoile kukkia hieman pallopäisellä työkalulla, tein siis terälehdistä hieman ohuempia ja kaareutuvia. Asettele osa kuivumaan esimerkiksi kananmunakennoon saadaksesi nupulla olevia kukkia.
- Kun kukat ovat kuivuneet värjää niiden reunat ja lisää sokerihelmet.
- Värjää osa sokerimassasta (1x250g) vihreäksi tai osta vihreä massa valmiina.
- Päällystä kakun pinta ohuella lemon curd kerroksella.
- Kaulitse valkoisesta sokerimassasta ohut levy ja nosta se kakun päälle. Tasoita reunat. Massaa meni valkoiseen kuorrutukseen 2x250g paketti ja tämä määrä ei riittänyt koko kakun päälle.
- Kaulitse vihreä massa ohueksi ja muotoile siitä "silkkinauha" ja rusetti kakun reunoille. Voit käyttää sellaista pientä taikinapyörän omaista työkalua tehdäksesi tasaiset tikkaukset nauhan reunoihin.
- Koristele pinta kukkasin. Kukilla voi myös kätevästi peittää erilaisia kauneusvirheitä...
- Halutessasi viimeistele kakku suihkauksella helmiäistä.

2 kommenttia:

  1. Ehkä vähän outo kysymys, mutta tuleeko spriteä oikeasti kakkupohjaan? Jos tulee, niin arviolta kuinka paljon? Vai kuuluuko sillä kostuttaa kakku? En ole ikinä käyttänyt spritea ruoanlaitossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on näköjään jäänyt ohjeistus vähän vajaaksi... Kostutukseenhan se Sprite meni.

      Poista