tiistai 11. syyskuuta 2012

Punajuuribrownies

Punajuuribrownies (Kuva: S.Kärki)
Sain Salaiselta leivontaystävältäni syyskuun paketissa tosi hauskoja ohjeita, joita pitää kaikkia pästä kokeilemaan. Ensimmäisenä kokeilulistalle pääsi punajuuribrownies, joka oli kyllä kerrassaan herkullinen tuttavuus. Punajuurta en ole aiemmin leivonnassa käyttänytkään, mutta hyvinhän se suklaan kanssa sopi yhteen. Leivonnaisesta tuli siis upean värinen (kuva ei annan värille oikeutta) ja herkullisesta mausta löytyi hauskasti myös sitä punajuurta vahvan suklaisuuden lisäksi, eli eiköhän tätä tule kokeiltua toistekin.

Punajuuribrownies
500g kokonaisia, raakoja punajuuria
200g tummaa suklaata
100g voita
3 kananmunaa
250g sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta
1 tl soodaa

- Kuori raa'at punajuuret ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Laita kannelliseen mikroastiaan, ripota päälle vähän vettä ja kuumenna kypsiksi n. 12 min täysteholla.
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Paloittele suklaa ja kuutioi voi pienemmiksi palasiksi.
- Siivilöi punajuurista ylimääräinen neste ja laita ne suklaan ja voin kanssa tehosekoittimeen. Anna soseutua mahdollisimman tasaiseksi tahnaksi. Voi ja suklaa sulavat kuumien punajuurien joukkoon.
(Kuva: S.Kärki)
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lusikoi punajuuriseos varovasti joukkoon, jotta seos pysyisi mahdollisimman kuohkeana. Siivilöi mukaan jauho-kaakao-vanilja-soodaseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina vuokaan ja laita uunin keskitasolle noin 25 minuutiksi. Browniet ovat valmiita kun kuoren alla tuntuu vielä aavistus "tytinää". Anna jäähtyä vuoassa ja leikkaa vasta jäähtyneenä.

Huomioita
- Minun uunissani ja neliön mallisessa silikonivuoassa 25 minuutin paistoaika oli liian lyhyt. Brownie jäi selvästi liiankin raa'aksi. Eli seuraavalla kerralla jätän sitä "tytinää" vähän vähemmän. Ehkä silloin leivonnainen ei myöskään painu kasaan keskeltä.
- Brownien voi koristella esimerkiksi valkosuklaapursotuksilla tai tomusokerilla. Tarjolle ne voi tuoda sellaisenaan tai vaikka kermavaahdon kera.

9 kommenttia:

  1. Erikoinen resepti ja varmasti hyvää :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoisen kuuloinen ohje. Itselläni ois punajuuria kaapissa josko viikonloppuna kokeilisi....

    VastaaPoista
  3. Tällaista pitää kyllä kokeilla - perjantaina torille punajuurien metsästykselleja sitten leipomaan.

    VastaaPoista
  4. Kannustan kokeilemaan! Paistoaikaa kannattaa seurailla, sillä liian kuivana ei brownie varmastikaan ole niin hyvää, mutta eipä sitä raa'aksikaan kannata jättää... Minullekin jäi kaappiin vielä punajuuria. Ehkä ryhdyn seuraavaksi punajuurimuffinssien tekoon ;)

    VastaaPoista
  5. Voi hyvä ihme miten herkullisen näköistä, lurps!!! Oi voi kun mä oon sokerilakossa ;) Jokos siellä pakettia odotellaan kuumeisesti vai vieläkö maltat hetken odotella?

    VastaaPoista
  6. Hauskaa että olet kokeillut reseptiä!
    Harmi että jäi liian raa'aksi :( Paistoajat vaihtelee kyllä niin paljon uunien mukaan, mutta kokemuksista oppii..
    -slysi

    VastaaPoista
  7. SNY: Innolla pakettia odotan... Melkeinpä malttamattomana :)

    SLY: Uunit on tosiaan erilaisia... Onneksi kuitenkin browniesin reunat kypsyivät täydellisiksi, joten vähän epäonnisia osia oli vain leivonnaisen keskiosassa. Ja joka tapauksessa brownie oli herkullinen!

    VastaaPoista
  8. Nooooh, ei sun sitä pakettia enää kauaa tarvii odotella...luulisin :)

    VastaaPoista
  9. Oih, miten ihanan näköisnen brownie. Maistui varmasti hyvältä.

    VastaaPoista