keskiviikko 5. joulukuuta 2012

VaniljaviinajuustokakkuVaniljaviinakakku

Vaniljaviinaa on vielä reilusti (tämänkin kakun jälkeen) joten lisäideoita sen käyttöön saa antaa. Kyseessä siis työkavereilta saatu "haaste" käyttää vaniljaviinaa leivontaan. Edellinen kokeilu oli vaniljaviinamuffinssit. Nyt pikkujouluaikaan sopiva vaniljaviinajuustokakku. Kakusta tuli iso jotta siitä riittää kaikille työkavereille. Kakkuvuoan halkaisija noin 28cm.

Vaniljaviinajuustokakku

Pohja
n. 400g joulupipareita
200g voita
- Murenna piparit esimerkiksi sauvasekoittimella tai perinteisesti kaulimella.
- Sulata voi ja lisää sitä vähitellen piparimurujen sekaan. Lisää voita kunnes saat sopivan seoksen jonka saa paineltua tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle.
- Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla. Painele keskinmurut vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta kakku jääkaappiin odottamaan täytettä.

Täyte
800g maustamatonta tuorejuustoa
6 dl kermaa
n. 2dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
1,5 dl vaniljaviinaa
9 liivatelehteä
Kiehuvaa vettä

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Lisää vaniljajauhe, viina ja osa sokerista.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuustoseokseen. Tässä vaiheessa kannattaa maistaa tarvitaanko lisää sokeria, vaniljaa tai kenties viinaa.
- Purista liivatteet ja laita ne kulhoon/mukiin. Sulata liivatteet muutamalla ruokalusikallisella kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja tarkista, että liivatteet ovat kaikki sulaneet.
- Lisää liivate täytemassaan ohuena nauhana. Kannattaa sekoittaa massaa koko ajan. Minulla massa oli tehosekoittimen kuhossa joten vatkasin sitä pienellä nopeudella liivatteen lisäyksen aikana.
- Kaada massa pohjan päälle irtopohjavuokaan. Nosta jääkaappiin hyytymään ainakin pariksi tunniksi tai vaikka yön yli.


Kiille
3 dl valmista mansikkakiisseliä
2 dl glögitiivistettä
Vajaa 1 dl vaniljaviinaa
7 liivatelehteä

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Sekoita kiisseli ja glögi keskenään. Lisää viina.
- Purista liivatteet ja laita ne kulhoon/mukiin. Sulata liivatteet muutamalla ruokalusikallisella kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja tarkista, että liivatteet ovat kaikki sulaneet.
-  Lisää liivatteet kiilteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
- Kaada varovasti hyytyneen tuorejuustotäytteen päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään.

Huomioita
- Kakun voi mainiosti tehdä myös ilman viinaa. Täytteeseen voi laittaa reilummin vaniljaa tai lisätä vaikka marjoja tai muita makuaineita.
- Liivatteita ei olisi tarvittu ihan niin montaa kuin käytin. Täytteestä tuli tosi jämäkkää, mutta ainakin kakku pysyi hyvin koossa ja siitä sai leikattua siistejä palasia. Täytteeseen riittäisi hyvin 8 liivatelehteä, ehkä vähemmänkin.
- Kiilteen voisi tehdä pelkästä glögistäkin. Silloin vain pitää antaa nesteen hyytyä hetki ennen sen kaatamista kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti