tiistai 25. kesäkuuta 2013

Appelsiini-oliiviöljykakku

Kuva: S.Kärki
Tämä herkku löytyi Helsingin Sanomien sivuilta Kauhaa ja rakkautta blogista. Löysin tämän jo aikoja sitten ja "säilöin" muistiin Pinterestiin. Nyt sitten miettiessäni uusia ja helposti kuljetettavia leivonnaisia juhannusta varten päätin kokeilla tätä kakkua. Helppo ohje ja herkullinen lopputulos. Ohjeessa neuvotaan syömään "fileerattujen" appelsiiniviipaleitten ja kermavaahdon kera, mutta hyvää se oli ihan sellaisenaankin.

Appelsiini-oliiviöljykakku
2 appelsiinia
2 1/2 dl sokeria
1 dl maustamatonta jugurttia
3 munaa
1 1/2 dl extra virgin -oliiviöljyä (käytin kyllä tavallista)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

- Pese appelsiinit huolella ja raasta kuoret pieniteräisellä raastimella. Raasta vain oranssi osa, älä kitkerää valkoista.
- Purista appelsiineista mehu ja mittaa siitä kakkua varten 1 dl.
- Sekoita keskenään raastettu appelsiininkuori ja sokeri. Sekoita joukkoon jugurtti sekä appelsiinimehu.
- Vatkaa kevyesti (ihan käsivatkaus haarukalla tms. riittää) kananmunat yksi kerrallaan sekä oliiviöljy appelsiinimehun aj sokerin joukkoon.
- Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää kuivat aineet märkien aineiden joukkoon. Älä sekoita enempää, kuin on tarpeen.
- Voitele halkaisijaltaan n. 22-24-senttinen kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
- Paista kakkua 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia, tai kunnes kakun keskelle tökätty hammastikku tulee puhtaana ulos. Varo paistamasta liian kuivaksi.

Huomioita
- Kakun voisi tehdä myös sitruunoista (ehkä vähän vähemmän mehua, mutta muuten saman ohje) tai lisätä taikinaan hienonnettuja pistaaseja tai muita pähkinöitä. Helppo ohje jota voi muokata omien mieltymysten mukaan.

2 kommenttia:

  1. Jännä idea käyttää oliiviöljyä, mutta on varmasti hyvää. Täytyypä laittaa ohje muistiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi hyvää. Kakusta tuli kostea ja maukas eikä oliiviöljy maistunut oikeastaan ollenkaan. Ehkä jos olisin käyttänyt sitä "extra virgin" versiota olisi makua jäänyt enemmän.

      Poista