sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Marjapiiras

Jos olisin tehnyt useamman, pienen piiraan olisi voinut näitä kutsua hienostuneesti marjatartaleteiksi. Nyt kuitenkin tein yhden ison piiraan/piirakan/kakun tai miksi sitä nyt haluaakin kutsua. Oli nimi mikä tahansa niin lopputulos oli raikas ja herkullinen. Kunhan seuraavalla kerralla vielä kaulin taikinan ohuemmaksi niin herkun leikkaaminenkin helpottuu.

Murotaikina
250g voita
130g sokeria
1 kananmuna
350g vehnäjauhoja

- Sekoita kylmät jauhot, sokeri ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kanamuna ja vaivaa tasaiseksi.
- Laita jääkaappiin viilenemään.
- Kauli taikina ohueksi ja aseta piirakkavuokaan tai tavalliseen irtopohjavuokaan.
- Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada päälle painoksi riisiä tai vaikka kuivia herneitä. Paista 180 asteessa noin 5 minuuttia (kunnes reunat ovat hieman kypsyneet eivätkä valahda alas kun otat painot pois), poista paino ja leivinpaperi ja paista kypsäksi. Kypsä pohja on kauniin värinen, mutta ei vielä kovettunut.

Vaniljakreemi
350g täysmaitoa
35g voita
100g kananmunia
50g sokeria
28g maissitärkkelysjauhoja
1 vaniljatanko

- Sekoita suurusta varten kananmunat, sokeri ja tärkkelys. 
- Kiehauta maito, voi ja vaniljatangon siemenet. Lisää suurus ja anna kypsyä pari minuuttia. 
- Jäähdytä hyvin kelmulla peitettynä.

Piiraan kokoaminen
n. 1 dl omenasosetta
n. 4 dl pakastettuja mustikoita
Muutama pakastevadelma
Muutama pakastettu puolukka
Hyytelösokeria
 
- Levitä pohjan päälle ohut kerros sokeroitua omenasosetta. 
- Pursota kreemiä paistetulle pohjalle. Täytä marjoilla.
- Hyytelöi hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti