lauantai 29. maaliskuuta 2014

Savugraavattu lohi, hernepesto ja fenkoli

Jälleen kiitos ohjeesta Glorian Ruoka ja Viini. Herkullinen ja hieman erilainen lohiruoka löytyy myös nettisivuilta. Lohi oli erinomaista hernepeston kanssa, mutta kävisi myös sellaisenaan esimerkiksi salaattin kera. Hernepesto sopii hyvin myös erilaisiin pastaruokiin ja haudutettua fenkolia voi käyttää lisäkkeenä monenlaisilla aterioilla.

Savuteellä graavattu lohi
600 g nahatonta merilohifileetä paksuimmasta kohdasta
1 rkl sormisuolaa
1 rkl sokeria
n. 0,5 tl valkopippuria
1–2 tl savuteelehtiä (esim. Lapsang Souchong)

-Pane teelehdet pieneen kulhoon ja kaada tilkka kiehuvaa vettä päälle. Anna seistä pari minuuttia. Valuta vesi pois.
- Leikkaa lohi kookkaiksi kuutioiksi. Kääntele kuutiot kulhossa suolan, sokerin, valkopippurin ja valutettujen teelehtien seoksessa. Nosta kuutiot kulhossa peitettynä jääkaappiin maustumaan noin 2–3 tunniksi.
- Pyyhi mausteseos kalakuutioiden pinnasta mahdollisimman tarkkaan.
- Paista palat kuumassa paistinpannussa öljyssä: ensin 1 minuutti toiselta puolelta, käännä palat ja jatka paistamista 30 sekuntia. Kala saa jäädä keskeltä punertavaksi.  

Hernepesto
200 g pakasteherneitä
2 rkl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
1/3 dl oliiviöljyä
n. 1 dl vettä
- Sulata herneet. Paahda pinjansiemenet kuivassa paistinpannussa kauniin ruskeiksi.
- Pane kaikki ainekset öljyä ja vettä lukuun ottamatta monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä ja ohenna pesto vedellä sopivan juoksevaksi.

Haudutettu fenkoli
300 g fenkolia
3 dl maitoa
1 rkl oliiviöljyä
1 1/2–2 rkl sitruunan mehua
1/2 tl suolaa
- Siisti ja huuhtele fenkolit. Leikkaa ne pituussuunnassa ohuehkoiksi viipaleiksi. Keitä fenkolia hiljalleen maidossa 5–7 minuuttia, kunnes palat ovat napakan pehmeitä.
- Valuta maito kattilasta ja lisää öljy, sitruunan mehu ja suola. Pidä lämpimänä tarjoamiseen saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti