maanantai 23. kesäkuuta 2014

Koldskål

Koldskål ja kammerjunker
Koldskål on tanskalainen kesäruoka jota vähän perheestä ja perinteestä riippuen syödään aamiaisella, välipalana tai kevyenä lounaana. Yleensä koldskål syödään kammerjunker pikkuleipien kera (ohje löytyy blogista lähiaikoina), mutta hyvää se on sellaisenaankin ja miksei vaikka tuoreiden marjojen kanssa nautittuna. Wikipediasta löytyy lyhyt tietoisku aiheesta englanniksi. Kyseessä on kirnupiimästä ja hapanmaidosta (tykmaelk) sekä mausteista sekoitettu herkku jota tanskassa saa kesäisin jokaisesta ruokakaupasta usean eri meijerin tekemänä ja hieman eri tavoin maustettuna. Tämän koldskålin ohjeen löysin Danish baking adventures blogista, eli täältä.

Koldskål

2 kananmunan keltuaista
3 rkl sokeria
Puolikkaan vaniljatangon siemenet (tai ripaus vaniljajauhetta)
2 rkl vastapuristettua sitruunamehua
Joko
1/2 l kirnupiimää
1/2 l tykmaelkia (jos löydät jostain)
Tai
0,75 l kirnupiimää
n. 2 dl paksua maustamatonta jogurttia

- Vatkaa sokeri ja keltuaiset kevyesti, eli niin että sokeri suurin piirtein liukenee ja muodostaa kevyen vaahdon.
- Lisää vanilja ja sitruunamehu.
- Sekoita mukaan maitotuotteet.
- Nosta kannu jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan.

Huomioita
- Suomesta ei tykmaelkia löydy. Kyseessä on hapanmaitotuote, joka on ilmeisesti suurin piirtein viilin ja piimän välimuoto. Tuote ei "veny" kuin viili ja on paksumpaa kuin piimä...
- Tein tämän ensimmäisen versioni yhdistämällä 0,75l kirnupiimää ja pari dl turkkilaista jogurttia. Jokin muu jogurtti toimisi varmaankin paremmin, sillä turkkilainen ei sekoittunut kunnolla. Jokin paksu, mutta vielä juoksevassa muodossa oleva jogurtti pitää löytää seuraavaa kokeilua varten.
- Kirnupiimään voisi kokeilla myös sekoittaa tavallista piimää ja katsoa saisiko siten sopivan maun ja rakenteen. Ilmeisesti koldskål voidaan tehdä myös pelkästä kirnupiimästä, mutta silloin lopputuote on erittäin juoksevaa.

3 kommenttia:

  1. Koldskål on kyllä nerokas tuote!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Harmi vaan ettei saa kaupoista... Mutta eipä tämä itse tekeminenkään vaikeaa ole.

      Poista