sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Gingerbread

Ainakin tuolla Briteissä "Gingerbread" eli piparkakku ei itse asiassa alunperin ole pipari vaan maustekakku. Varsin herkullinen ja jouluinen kakku, joka kuorrutettuna muistuttaa vahvasti porkkanakakkua. Helpohko ohje ja herkullinen lopputulos. Erinomaista myös ilman kuorrutusta, eli tästä sitten vain leipomaan vähän erilainen maustekakku joulua varten. Mitat amerikkalaisina kuppeina.

Gingerbread
10 rkl voita
1,5 cup vehnäjauhoja
1 ja 1/3 cup siirappia (vaalea siirappi tai esim. tumma ruokosokerisiirappi)
1/4 cup tummaa sokeria (fariinisokeri tai muscovado)
1,5 rkl applesiinimarmeladia
2/3 cup maitoa
2 kananmunaa
0,5 cup grahamjauhoja (tai täysjyvävehnäjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl soodaa
1/4 tl suolaa

Sitruunasiirappi
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua


- Voitele ja jauhota noin 20x20cm vuoka ja peitä pohja leivinpaperilla. Silikonivuokaa käytettäessä pelkkä voitelu riittää mainiosti.
- Lämmitä voi, siirappi, sokeri ja marmeladi kattilassa liedellä. Sekoita hyvin ja keitä kunnes sokeri on kokonaan sulanut (noin 5 minuuttia). Jätä jäähtymään noin 10 minuutiksi.
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa.
- vatkaa siirappiseokseen kananmunat ja sokeri. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita vain sen verran että kaikki ainekset sekoittuvat.
- Kaada taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä.
- Kumoa kakku ritilälle jäähtymään.
- Tee sitruunasiirappi keittämällä sitruunamehua ja sokeria kunnes sokeri on sulanut. Sivele siirappia kakun ylä- ja alapintaan sekä reunoille pullasudilla ja jätä jäähtymään. Voit tarjoilla kakun sellaisenaan tai ripotella sen päälle tomusokeria jollet halua kuorruttaa sitä.

Juustokuorrutus
200g tuorejuustoa
n. 2 cup tomusokeria
1 tl raastettua appelsiininkuorta
0,5 tl vaniljajauhetta

- Vatkaa tuorejuusto kuohkeaksi ja lisää siihen mausteet sekä sokeri vähitellen. Jos kuorrute tuntuu löysältä voit nostaa sen jääkaappiin jossa se jäähtyessään hieman paksuuntuu. Kuorrute ei kuitenkaan ole (ainakaan Viola -juustosta tehtynä) kovinkaan kuohkeaa vaan ennemminkin löysän sokerikuorrutteen omaista.
- Leikkaa kakku kahtia, laita väliin juustokuorrutetta ja kaada loppu kuorrute kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti