torstai 25. joulukuuta 2014

Piparkakku Whoopiet

Näitä whoopies -leivonnaisia leivotaan nyt joka suunnassa. Ihan varma en ole mikä näiden todellinen pointti on... mutta tämä ohje vaikutti hyvältä joten pitihän sitä kokeilla. Piparimausteet ovat hyviä ja puolukka on hyvää, joten ei tässä kovin pahasti voi epäonnistua.


Piparkakku Whoopiet puolukkatäytteellä (monta)
Pohja:
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl maitoa
75 g voita sulatettuna
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 1/2 tl piparkakkumaustetta

Täyte:
3 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl sokeria
100 g puolukoita
175 g voita

- Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmista pohjataikina vatkaamalla sokerit ja kananmuna kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jogurtti ja maito sekä sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nestemäiseen seokseen. Sekoita tasaiseksi ja siirrä pursotinpussiin.
- Pursota (tai lusikoi) taikinasta leivinpapereille pieniä kasoja. Alkuperäisen ohjeen mukaan kasoja pitäisi tehdä 24, mutta silloin niistä olisi tullut tosi isoja. Itse sain aikaiseksi noin 40 whoopieta.
- Paina kasoja hieman litteämmäksi. Paista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat painettaessa hieman joustavilta. Anna pohjien jäähtyä ennen täyttämistä.

- Kuutioi voi ja jätä huoneenlämpöön odottamaan. Aseta hieman vettä sisältävä kattila liedelle ja lämmitä vesi. Laita valkuaiset ja sokeri hieman kattilaa suurempaan kulhoon ja aseta kulho kattilan päälle. Alla oleva vesi ei saa kiehua eikä osua aivan kulhon pohjaan.
- Vatkaa sokeria ja valkuaisia vesihauteessa, kunnes seos on kuohkeaa ja sokeri on kokonaan sulanut. Testaa hieromalla vaahtoa sormien välissä, ettei sokerikiteitä enää tunnu. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi (n.10 min).
- Lisää voi pienissä erissä koko ajan vatkaten. Survo puolukat sauvasekoittimella ja lisää lusikallinen kerrallaan joukkoon. Jos täyte juoksettuu tai on muuten outoa niin lue alkuperäisestä ohjeesta pelastusvinkkejä.
- Levitä täytettä jäähtyneille pohjille ja paina toinen puolikas päälle kanneksi. Ripottele tomusokeria päälle.

Huomioita
- Täytettä oli mielestäni tosi paljon ja siitä jäi noin puolet käyttämättä. Mutta toki sitä olisi voinut paksummankin kerroksen leivonnaisten väliin pursottaa.
- Jos teet pohjat etukäteen niin kannattaa miettiä miten niitä säilyttää. Itse laitoin omani muutamaksi tunniksi muovirasiaan ja ne tahmaantuivat kiinni toisiinsa. Kannattanee siis täyttää heti jäähdyttyä tai säilyttää vähän ilmavammin.

2 kommenttia:

  1. Tätä voisin kokeilla esimerkiksi ystävänpäivän kestitsimisessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopisi tosi hyvin ystävänpäiväänkin. Varsinkin kun täytekin on kauniin vaaleanpunaista. Pohjista voisi jättää piparkakkumausteen pois ja maustaa vaikka vain vaniljalla...

      Poista