perjantai 1. huhtikuuta 2016

Pataleipä

Vihdoinkin sain aikaiseksi kokeilla pataleivän tekemistä. Helppoa, nopeaa (joskin valmistelut pitää tehdä n. vuorokautta etukäteen) ja herkullista. Perusohjetta voi muokata oman tarpeen mukaan, tästä kokeilusta tuli hieman liian löysä taikina, mutta leipä onnistui silti mainiosti.

Pataleipä
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarihiutaleita
2 dl grahamjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

- Yhdistä kuivat aineet kulhossa.
- Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Peitä ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. Mitä pitempään taikina saa nousta, sen parempi maku siihen tulee.
- Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Peitä leivinliinalla ja anna nousta vielä puolisen tuntia.
- Kun taikina on noussut, ota kuuma pata uunista ja kumoa leipä pataan. Laita kansi päälle ja nosta uuniin paistumaan 30 minuutiksi.
- Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuutin ajan.
- Kumoa leipä padasta ja anna hieman jäähtyä ennen kuin leikkaat siitä viipaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti