sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Lakritsikakku marenkikuorrutteella

Helppo kakkupohja ja pääsiäiskakusta jäänyt marenkivoikreemi muuntautuivat lakritsimarengin kera herkulliseksi syntymäpäiväkakuksi. Kakkupohjan perusohje löytyy aiemmasta postauksesta, eli täältä. Tällä kertaa lisäsin siihen reilusti lakritsijauhetta (tämä ja tämä tuote), mutta täytyy myöntää että maku oli silti pääasiassa suklainen. Yksi "cup" eli amerikkalainen kuppimittä on noin 2,37dl.

Lakritsikakku
3 cup vehnäjauhoja
2 cup sokeria (tavallista, fariinisokeria, tummaa sokeria tai näiden sekoitusta)
0,5 cup kaakaojauhetta
2 tl soodaa
1 tl suolaa
3/4 cup rypsiöljyä (tai muuta mautonta öljyä)
2 rkl etikkaa
1 tl vaniljajauhetta
1 cup kahvia
1 cup vettä
+ mausteeksi lakritsijauhetta

- Voitele irtopohjavuokien reunat ja peitä pohja leivinpaperilla.
- Lämmitä uuni 180 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet isohkossa kulhossa hyvin keskenään.
- Lisää "märät" aineet ja sekoita hyvin.
- Kaada taikina isoon irtopohjavuokaan (halkaisija noin 28cm) ja paista kunnes kakku on kypsä, eli noin 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Tästä annoksesta tulee siis yksi iso kakku tai usemapi pieni.

Sveitsiläinen marenki
3 kananmunan valkuaista
2,25 dl sokeria
n. 2 rkl sitruunamehua
Mausteeksi muutama lusikallinen lakritsijauhetta

- Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja sitruunamehua pyöreäpohjaisessa teräs- tai lasikulhossa, hiljaa poreilevan vesikattilan päällä.
- Sekoita koko ajan voimakkaasti ja vatkaa noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee lähes hopeisen kiiltävää, paksua ja notkeaa.
- Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä hetki, jotta marenki hieman jäähtyy. Mausta halutessasi lakritsijauheella.
- Sveitsiläinen marenki on varsin helppo ja ennen kaikkea kestävä kuorrutus erilaisille piirakoille ja kakuille. Marenki ei pahastu säilyttämisestä ja se kestää myös kesäistä lämpöä kermaa paremmin. 

Kakun kokoaminen
1 kpl suklaakakku
Lakritsilla maustettua marenkivoikreemiä (ohje kreemiin täällä)
Sveitsiläistä marenkia
Lakritsijauhetta koristeeksi

- Leikkaa kakku kahteen osaan. Sivele kakun väliin sopivasti marenkivoikreemiä. Voit myös käyttää kakun ilman täytettä tai laittaa väliin vaikka aprikoosihilloa tai omenamarmeladia.
- Kuorruta kakku reilulla kerroksella sveitsiläistä marenkia.
- Koristele ripottelemalla päälle hieman lakritsijauhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti