tiistai 28. joulukuuta 2010

LakritsiPummi

LakritsiPummi
Tämäkin kakku tuli sitten vihdoin testattua. Perusohje löytyy jälleen kerran Kinuskikissan sivuilta eli täältä. Muuten tein ohjeen mukaan, mutta noiden kermankorvikkeiden tilalla käytin laktoositonta kermaa. Pursotukseen ihan vain kermavaahtoa ja koristeina on apteekin salmiakkeja. Sopivat niin ulkonäköön kuin makuunkin kerrassaan mainiosti.

Ohje
Pohja:
200 g Black Domino -täytekeksejä
50 g margariinia

Täyte:
12 kpl (á 19 g) Kick-patukoita
3 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
3 ½ dl laktoositonta kermaa
½ dl vettä
(turkinpippurirouhetta)

Kiille:
3 liivatelehteä
½ dl vettä
2 dl (n. 300 g) lakritsikastiketta (käytin Rainbow merkkistä kun sitä kaupasta löytyi)

Koristelu:

Kermaa
Apteekin salmiakkeja

- Sulata lakritsikinuskikarkit kerman kera kattilassa koko ajan sekoittaen. Laita jääkaappiin kunnes kinuski on kokonaan jäähtynyt jääkaappikylmäksi. Lämmin kastike ei ilmeisestio vaahtoudu.
- Sulata margariini ja murskaa Dominot. Sekoita yhteen ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Vuoka saisi olla n. 24cm halkaisijaltaan.
- Vaahdota kinuski tukevaksi vaahdoksi. Vaahtoutui tosi helposti ja nopeasti sähkövatkaimella. Vaahdota kerma ja yhdistä vaahdot. Lisää halutessasi turkinpippurirouhe.
- Kiehauta vesi ja sulata liivatejauhe siihen (tai tee kuten lehtien ohjeessa sanotaan). Huolehdi, että kaikki liivate varmasti on sulanut. Lisää ohuena nauhana vaahtoon. kaada vaahto vuokaan, tasoita pinta ja anna jähmettyä muutaman tunnin ajan.
- Kiehauta vesi, lisää siihen liivatteet ja sekoita lakritsikastikkeen joukkoon. Kaada kakun päälle ja anna jähmettyä (pari tuntia riittänee, mutta kakku säilyy kyllä jääkaapissa varmasti seuraavaan päiväänkin).
- Vatkaa kerma ja koristele maun mukaan.

Pohdintoja
Kakku oli kokonaisuudessaan herkullinen, mutta pieniä ongelmia tässäkin tuli vastaan. Tässä siis taas muutamia pohdintoja ja ajatuksia kakun tekoon liittyen:
- En uskaltanut kokeilla lakritsikinuskia ensimmäistä kertaa laktoosittomasta kermasta, mutta koska se muuten onnistui mainiosti voin seuraavan kakun tehdä kokonaan laktoosittomaksi (jos siis oletetaan, että laktoositon vispikerma käyttäytyy samoin kuin kuohukerma)
- Liivatteen lisääminen lakritsivaahtotäytteeseen epäonnistui hieman ja kakussa olikin sitten muutamia epämääräisiä liivatemöykkujä ja säikeitä. Pitää seuraavalla kerralla olla huolellisempi.
- Käytin jälleen kerran liivatelehtien sijaan liivatejauhetta. Määrää voisi hiukan pienentää Kinuskikissan ohjeesta, mutta näillä määrillä kakusta toki tuli hyvin koossa pysyvä ja sen sai mm. nostettua kauniisti tarjoiluvadille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti