maanantai 6. joulukuuta 2010

Petit fours

Petit fours - nimipäiväsankarin oma leivos
Uusimmassa Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä oli "prinsessanyyttien" ohje. Siitä sitten sain inspiraation kokeilla petit fourseja. En kyllä väitä, että nämä olisivat mitenkään oikeaoppisia petit fourseja. Jos siis oletetaan, että oikeaoppisissa versioissa taikinassa on mantelia... Idea siis kyseisetä lehdestä, toteutus omaa reseptien yhdistelyä ja kokeilua. Lopputuloksena varsin sieviä pieniä leivoksia, mutta sokerimassan suhteen minulla on edelleen kosteusongelmia. Leivokset siis onnistuivat varsin ok muuten, mutta (ilmeisesti) omenahillon kosteus sitten puski sokerista läpi jo muutaman tunnin päästä. Pitää siis jatkaa harjoituksia ja selvittää miten kyseisen ongelman saisi vältettyä. Voi-sokeri kreemi varmaan toimisi, mutta kun se tekee leivonnaisista liian makeita... näin pienissä leivoksissa se ei ehkä haittaisi, mutta kokonaisessa täytekakussa kylläkin. Leivokset ovat joka tapauksessa niin makeita, että yksi kappale (suhteellisen reilun kokoinen) riitti per henkilö, ainakin tälle maisteluporukalle.

Petit fours a´la Johanna
Laatikko ei ole kaunein mahdollinen...

Pohjana pumpulikakku
3 munaa
2,8dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4tl vaniljaa (sellaista pienissä purkeissa myytävää jauhetta, vanijasokeri tms. käy toki myös)
vajaa 4dl perunajauhoja
250g voita/margariinia
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
- Lisää keskenään sekoitetu kuivat aineet
- Sulata ja kiehauta voi ja lisää taikinaan kuumana samalla hyvin vatkaten
- Kaada uunipellille ja paista 180 asteessa kypsäksi, ehkä n 10-15min
- Lisäsin tähän versioon muutaman kourallisen pakastettuja mustaherukoita (ripottelin taikinan sekaan pellillä)

Kokoaminen ja koristelu
Tarvikkeet
Hilloa, marmeladia tms.
Sokerimassaa
Koristehelmiä, sydämiä jne.
Pikeeriä

- Leikkaa kakkupohja kahteen osaan
- Levitä toisen päälle hilloa tai marmeladia, itse käytin omenahilloa
- Laita jääkaappiin painon alle muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään kuten minä tein


Koristelumalleja
- Leikkaa pohjasta sopivan kokoisia palasia terävällä veitsellä, tällä ohjeella tulee aika korkea pohja, joten leivoksista tulee vähän enemmän kuin "kahden suupalan" kokoisia
- Levitä palojen pintaan hilloa (joka näköjään aiheuttaa kosteusongelmia), marmeladia, sokerikreemiä tms. tai käytä sellaisenaan
- Kauli sokerimassa ohueksi levyksi (käytä vain pieni määrä massaa kerrallaan, sillä se kuivuu nopeasti) ja leikkaa sopivan kokoisia palasia, jotka peittävät koko leivoksen
- Koristele oman maun mukaan ja tarjoile

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti