perjantai 17. joulukuuta 2010

Gluteeniton hedelmäkakku

Tämän ohjeen sain joskus monta vuotta sitten äidiltäni, joka oli vuorostaan saanut sen jonkun päiväkodin keittäjältä. Ammattilaisohje siis. Ja on varsin mainio hedelmäkakku jota voi hiukan muunnellakin tarpeen mukaan. Useimmiten olen tehnyt tästä 3-4 pientä perinteisen kuivan kakun mallista leipomusta. Tällä kertaa vuorossa joulun kunniaksi pyöreässä irtopohjavuoassa paistettu versio. Tarkoitus on vielä päällystää marenkivoikreemillä (jos onnistun siinä...) ja sokerimassalla. Koristeiksi sokerimassakukkasia. Kuvat ja onnistumiskokemukset koitan päivitellä kunhan lopputulos on valmis ja maisteltu.

Hedelmäkakku (gluteeniton, munaton, laktoositon, ei kuitenkaan mauton)
2 dl kermaviiliä
1,5 dl sokeria
1 dl siirappia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl vaniljasokeria
2 dl maissijauhoa
3,5 dl riisijauhoa
1 dl rusinoita
1 dl sukaatteja, appelsiininkuoria tms. kuivattuja hedelmiä
1,5 tl soodaa
175g voita sulatettuna

- Sekoita ainekset yllä olevassa järjestyksessä
- Voitele ja jauhota (glut. jauhot!) kakkuvuoka
- Paista 200 astetta n. tunti tai vähän alle

Muunnoksia:
- Maissijauhon tilalla gluteeniton jauhoseos
- Mausteena voi käyttää myös mm. kanelia, inkivääriä, kaardemummaa
- Käytä sellaisia hedelmänpaloja mistä itse pidät tai esim. pelkkiä rusinoita tai vaikka kuivattuja karpaloita

Edit: kuva lisätty. Ja koristelun hoidin lopulta ottamalla sokerimassasta lumihiutalemuotilla kuvioita ja ripottelemalla luomuksen päälle vielä tomusokeria. Kannattaa muuten tarkistaa, että sokerimassa on gluteenitonta. Ullan Unelmasta hankkimani valkoinen massa sisälsi gluteenia, Doctor Ötkerin versio taas ei...

2 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä. En kovin usein ole onnistunut gluteenittomien kuivakakkujen kanssa, mutta tämä onnistui heti todella hyvin. Toivottavasti onnistuu joskus toisenkin kerran.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että resepti onnistuu muillakin. Kakku on tosiaan helppo tehdä ja siitä tulee hyvää. Muunnoksiakin voi tehdä käyttämällä erilaisia hedelmiä ja mausteita.

    VastaaPoista