Sämpylät (ohje mukailtuna Myllärin luomusämpyläjauhopussin kyljestä)
5 dl vettä
2-3 rkl siirappia
4 rkl rypsiöljyä
6 dl jauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
Lisää jauhoja, yhteensä hieman alle 1kg
- Lisää rypsiöljy,siirappi ja osa jauhoista sopivan lämpimään veteen. Sellaiseen jossa kuivahiivaa alkaa toimimaan. Lisää hiiva ja loput jauhoista ja sekoita taikinajuureksi.
Kuvio"leikkuri" |
- Tässä jauhoseoksessa on siis erilaisia jauhoja ja jyviä valmiina. Menin tällä kertaa siitä mistä aita on matalin...
- Laita odottelemaan 20-30 min ajaksi peitettynä. Mielellään lämpimään paikkaan.
- Lisää suola ja loput jauhoista. Taikina on tässä vaiheessa luultavasti varsin tahmeaa. Koostumus saa olla sellainen hieman pullataikinaa paksumpi. Riippuu toki paljon siitä millaisia jauhoja käyttää. Anna odotella peitettynä vielä 15min.
Lähikuva kuvioidusta sämpylästä |
- Paina kuviot tai ripottele päälle vaikka unikonsiemeniä.
- Paista 225 asteessa noin 10 min.
Muunnelmia
- Käytä jauhoja mitä kaapista löytyy.
- Lisää siemeniä, pähkinöitä, mysliä, porkkanaraastetta jne. Vain mielikuvitus on rajana :)
Sosekeitto
3 isoa perunaa
2 pientä sipulia
Pussillinen keittojuureksia (pakaste)
Kasvisliemikuutio
Pippuria
Yrttejä
Tuorejuustoa
- Kuori ja pilko vihannekset. Laita kattilaan vettä niin, että vihannekset hyvin peittyvät ja lisää liemikuutio.
- Keitä kypsiksi ja lisää pakastevihannekset sekä mausteet.
- Kun kaikki ovat pehmenneet surauta tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
- Lisää maun mukaan tuorejuustoa tai koskenlaskijaa tai kermaa jos keitto on turhan paksua.
- Tätä voi muunnella ihan niin paljon kuin haluaa. Tähän sopivat kaikki juurekset, kaali, vihannessekoitukset, bataatti jne. Makua saa helposti muutettua käyttämällä vaikka eri tavoin maustettuja tuorejuustoja.
Tilaisin yhden annoksen keittoa ja lämpimiä sämpyöitä tänne omallekin sohvalle! :)
VastaaPoistaHerkullisen näköistä! Mulle kans annos.
VastaaPoistaHmm... mitenköhän mahtaisi säilyä lämpimänä tässä pakkasessa jos alkaisi kuljettelemaan :)
VastaaPoista