maanantai 13. kesäkuuta 2011

Raparperikakku

Keväässä ja alkukesässä on monia hienoja ja positiivisia asioita. Yksi niistä on ihan ehdottomasti raparperi. Kyseinen vihannes kun soveltuu niin piirakkaan, kiisseliin, kakkuun kuin hilloiksi ja mehuiksikin.Tällä kertaa tein raparperista kakun. Perinteinen kakkupohja ja välissä raparperikiisseliä sekä rahkakermaa. Tätäkään herkkua en saanut itse maistaa, mutta oli kuulemma hyvää. Luotan siis siihen. Kakku on helppo tehdä, joskin joitain korjauksia siihen toisella kertaa tekisin, mutta niistä lisää edempänä.

Kakkupohja
Perinteinen 1-1-1 pohja eli:
1 lasillinen kananmunia
1 lasillinen sokeria
1 lasillinen vehnäjauhojen ja perunajauhojen seosta
1 tl leivinjauhetta

- Mittaa ensin kananmunilla mihin kohtaan lasin reunaa ne yltävät kun rikot ne lasiin (tämän voi toki myös tehdä desilitran mitalla). Minulla taisi olla 3 munaa.
- Lisää saman verran sokeria kuin oli kananmunia ja vatkaa vaahdoksi.
Kakku koottuna
- Lisää jauhot ja leivinjauhe.
- Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa kypsäksi. Riippuen kakun koosta ehkä 30-45 min.

Täyte
Raparperikiisseli:
Raparperia
Sokeria
Vettä
Perunajauhoja
- Määriä en osaa sanoa, tein sellaisen "sopivan" määrän ja suurustin perunajauhoilla. Kiisseli saa olla hyvinkin paksua jotta pysyy kakun välissä.
- Anna jäähtyä.

Rahkakermavaahto:
2 dl kermaa
250g rahkaa
sokeria
- Vaahdota kerma ja lisää sinne rahka ja sopivasti sokeria.

Kakun kokoaminen
- Leikkaa kakku 2-3 osaan.
- Voit halutessasi kostuttaa kakkulevyjä, mutta kiisselin kosteus voi myös hyvinkin riittää.
- Levitä kiisseliä ja rahkakermaa kakun väliin.
- Päällystä kakku rahkakermavaahdolla.
Valmis kakku, koristeltuna ja lehtipedillä
- Koristele esimerkiksi orvokeilla ja nauti.

Huomioita
- Kiisseli saa olla tosi paksua. Tässä versiossa osa kiisselistä lähti valumaan lautaselle...


- Rahkakermavaahto on oivallinen pohja kakuntäytteille. Lisää siihen marjoja, hedelmiä jne ja lätki kakun väliin. Soveltuu myös mainiosti pursotettavaksi ja säilyy paremmin kuin pelkkä kermavaahto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti