sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Pikkutytön mekko "Kati-Maria"

Omin Käsin -lehti vuodelta 1947
Sain pari aivan ihanaa 40-luvun käsityölehteä jotka sisareni oli löytänyt joltain kirpputorilta. Herttaisia ja käytännöllisiä neuleita joista päädyin tekemään tämän silloisen käsityökilpailun voittajaneuleen. Ohjeet ovat hieman... jos nyt ei epäämääräiset niin ainakin sellaiset että täytyy tietää aika paljon kutomisesta että on ihan varma että tekee homman oikein. Vielä kun tein mekon 2 vuotiaalle nykylapselle niin kokoakin piti vähän muokkailla. Loppujen lopuksi päädyin siis soveltamaan ohjetta aika paljon kun  en tosiaankaan ihan koko aikaa ollut varma mitä olisi pitänyt tehdä. Hihoista ei esimerkiksi tullut sieviä pussihihoja niinkuin ohjeessa, mutta hihat sain kuitenkin aikaiseksi. Ohjeessa neuvottiin käyttämään villalankaa, mutta koska nykyään vaihtoehtoja on enemmän ja halusin tehdä tästä kesämekon niin päädyin valitsemaan suhteellisen paksun puuvillasekoitteen eli Novitan Miami -langat. Tämä lankavalinta myös auttoi siinä, ettei tarvinnut ihan niin paljoa miettiä silmukka yms. määriä koska ohjeen mukaisillakin silmukoilla tuli heti isompi työ. Helman pituutta lisäsin reilusti ja samoin miehustan. Hihoistakin tein aika paljon isommat ja väljemmät. Ei ainakaan ala heti kiristämään kainaloista.

  
Mekon ohjeet
Mekko kokonaisuudessaan.
Mekko oli loppujen lopuksi varsin yksinkertainen tehdä. Ruutukuviokin valmistui lähes huomaamatta tuolla hauskalla tekniikalla jossa joka viides silmukka jätetään neulomatta aina neljän kerroksen ajaksi. En ollut tekniikkaan aiemmin törmännyt, mutta äitini kertoi tehneensä itse kyseisellä tyylillä neuleita joskus 70-luvulla. Eli ehkä tämä on jäänyt vähän "unohduksiin". No, minä voisin tätä tekniikkaa käyttää vaikka lapasissa tai kaulahuivissa. Miksei villatakissakin.

Napit
Mekossa käytin josku aiemmin Porista löytämiäni puunappeja joita varten äitini teki (kun en oikein osannut...) kauniit kiinnityslenkit.

Toivottavasti mekko on sopivan kokoinen vielä jonkin aikaa. Toiveissa on, että kävisi pituuden suhteen vaikka tunikasta jos vaan muuten menee vielä päälle parinkin vuoden päästä. Vertailemalla lehden etusivun kuvaa ja minun tekemääni mekkoa voi nähdä että lopputulos on hiukan eri näköinen. Itse olen kuitenkin aika tyytyväinen lopputulokseen. Osa neuloksesta voisi toki olla siistimpää... mutta näkeepähän heti että on "Omin Käsin" tehty.

P.s. Jos olet kiinnostunut ohjeesta ja tuosta kuvastani et saa sitä kunnolla luettua niin ole yhteydessä. Voin yrittää lähettää selkeämmän version. Luulisin nimittäin että näin vanhasta lehdestä löytyneen ohjeen saisi kopioida muidenkin käyttöön...?

4 kommenttia:

  1. Kiitos. Aika sievä siitä kyllä lopulta tuli...

    VastaaPoista
  2. Mistä oot muuten tilannut noi sun labelit? Ja olet muuten ollut ahkera sillä aikaa, kun mä olin mökillä! Ja osti G R&V uusimman numeron, vähän niinku kokeeksi. (Paljon asiaa)

    VastaaPoista
  3. Tilasin omani http://www.euroteam.fi/ osoitteesta. Muitakin firmoja on paljon, tämä ei välttämättä ole paras eikä halvin... mutta eka johon törmäsin :)

    VastaaPoista