sunnuntai 7. elokuuta 2011

Kakkuja Budapestissä


Dobos
No niin... lomamatkan tunnelmissa vielä olen ja siksi on ihan pakko laittaa tännekin pieni katsaus unkarilaisesta keittiöstä. Tai ehkä lähinnä siitä herkkupuolesta eli kakuista. Unkarissa kun kakkuja todellakin osataan tehdä. ja ihmiset käyvät paljon kahviloissa ja konditorioissa näitä herkkuja nauttimassa. Kuuluisimmat kahvilat ovat tietysti myös niitä kalleimpia, mutta ei kakkupala niissäkään omaisuuksia maksa. Kahvi sen sijaan saattaa maksaa 2 kertaa sen mitä kakku, mutta ei anneta senkään häiritä.

Gerbeaud
Vierailimme mm. perinteikkäässä ja turistien(kin) suosimassa Gerbeaudin kahvilassa jonka kotisivuille pääsee tästä. Siellä turisteille annetaan automaattisesti ns. jälkiruokalista jossa kakkujen kylkeen on aseteltu jäätelöpalloja tai kakkujen sijaan voi valita vaikka pirtelön tai lettuja. No, minä halusin kakkua ja onneksi sellaista myös sain. Paikan nimikkokakku, eli tummaakin tummempi suklaakakku (nam) ja Dobos torta tuli siellä syötyä.

Esterhazy
Hotellia vastapäätä oli Auguszt cukrázda kahvila-konditoria. Siellä pääsimme syömään ensimmäiset herkkukakut. Esterhazy ja suklaakakku jonka nimeä en valitettavasti kirjoittanut ylös. Esterhazy oli todella herkullinen, suklaakakkukin mainiota.

Suklaakakku

Nyt innostuin taas näistä upeista unkarilaisista kakuista ja pitääkin koittaa tehdä näistä joitain. Ainakin Esterhazyn ohjeen luulisi löytyvän netin syövereistä. Kakkukeittokirjaa (leivontaohjekirjaa) en ole unkarilaisista kakuista vielä löytänyt. Ostin itselleni tulaisisiksi keittokirjan jossa on hyvä valikoima unkarilaisia jälkiruokia herkullisten pääruokien lisäksi ja mm. hapankirsikkakeiton ohje. Nyt kun vielä saisin niitä hapankirsikoita niin voisin tehdä aivan ihanaa ja raikasta keittoa... joka minun makuuni on kyllä enemmän jälkiruokakeitto, mutta paikalliset syövät sitä alkuruuaksi. Joten olkoon siis alkukeitto. Itse söin Budapestissa tällä kertaa kylmää marjakeittoa joka tarjoiltiin kermavaahdon kera. Oli aivan taivaallisen hyvää vaikka jälkiruoka siitä mieleen tulikin. No, voihan jälkiruoan syödä etukäteen :) Ja jälkikäteen.

Pari muuta kokeilemisen arvoista herkkua
- Kürtöskálacs eli eräänlainen kierteinen tikkupulla
- Gelarto Rosan jäätelöt, ei maun mutta muodon takia. Jäätelöannokset muotoillaan ruusuiksi.
- Kaikki mahdolliset kakut mitä löytyy.
- Mainitsinko jo ne kakut? Ihan kaikki ovat herkullisia kuitenkin!

2 kommenttia:

  1. Olen etsinyt hapankirsikkakeiton ohjetta koulutehtävää(kin) varten, mutta en vain löytänyt. Voisitko sinä jakaa sen kanssamme? :)

    VastaaPoista
  2. Jos olisi niitä kunnollisia kirsikoita joista keiton voisi tehdä...

    VastaaPoista