sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Laskiaispullat

Laskiaispullien tekoon on olemassa aika monta koulukuntaa. Jotkut ovat sitä mieltä, että pullassa pitää olla mantelimassaa, toiset sekoittavat pullan sisukseen mantelijauhoja ja kermaa, joillekin kelpaa vain mansikkahillo jne. Niin ja olen myös lukenut niinkin erikoisesta (siis minun mielestäni) tavasta kuin laittaa laskiaispulla syvälle lautaselle jossa on maitoa ja syödä sitten siitä... No, minun laskiaispullani ovat isoja omatekoisia pullia, joissa on sisällä reilusti hilloa ja vielä reilummin kermavaahtoa. Tällä kertaa hillona vadelmahillo, mutta minulle kelpaa kyllä muutkin hyvät hillot (kuningatarhillo, mansikkahillo, omatekemä luumuhillo...). Tässä siis ohje pulliin ja niiden täyttämiseen.

Pullat
(noin 10 isoa pullaa ja 20 pikkupullaa)
0,5l maitoa
2 dl sokeria
1-2 rkl kaardemummaa
Peruspullaa
2 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa
12-14dl vehnäjauhoja
200g voita tai margariinia (pehmeää, ei siis suoraan jääkaapista, voit pehmentää myös mikrossa, mutta älä sulata kokonaan)

- Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi (hiivapussin kyljestä löytyy ohje tähän).
- Kaada maito leivontakulhoon, lisää sokeri, kaardemumma ja suola. Sekoita. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää taikinaan noin 6-7 dl jauhoja (hiiva mukana). Vatkaa taikinaa jonkin aikaa saadaksesi hyvän sitkon.
- Lisää jauhoja kunnes olet käyttänyt noin 10-11dl jauhoja. Lisää pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää loput jauhoista. Tavoitteena on saada tasainen ja pehmeä taikina. Älä siis lisää liikaa jauhoja.
- Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisaa.
- Peitä taikina kelmulla ja leivinpyyhkeellä. Nosta lämpimään paikkaan nousemaan.

- Kun taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile pulliksi. Nosta pullat pellille ja peitä liinalla. Pullat saavat nousta jonkin aikaa ennen paistamista. Uunin lämpiämisaika on yleensä aika hyvä.
- Lämmitä uuni 225 asteeseen.
- Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
- Paista noin 8-10 min riippuen pullien koosta.

Laskiaispullien tuotantolinja
Laskiaisen lisääminen pulliin
Kermaa
Hilloa

- Leikkaa pullista "hattu" pois. Voit myös kovertaa hiukan pullan sisustaa pois.
- Lisää hilloa ja kermavaahtoa maun mukaan. Nosta hattu päälle ja nauti.

Huomioita
- Pullan leipominen ei ole vaikeaa, mutta taikinan oikean koostumuksen saavuttamiseksi saattaa mennä muutama kokeilukerta. Itse en mittaa jauhojen määrää kovin tarkasti vaan laitan sen verran kuin tarvitaan, jotta taikinasta tulee sellaista kuin pitää.
- Itse teen pullataikinan aina käsin, vaikka muuten yleiskoneen nimeen vannonkin. Mutta tässä kukin toimii omalla tavallaan. Ison pullataikinan tekeminen on tietysti aika rankkaakin jos sitä pitkään joutuu vaivaamaan. Itse otan homman terapiana. Jos oikein harmittaa, niin pullataikinaan voi kuvitella jonkun ärsyttävän tyyin kasvot ja mäiskiä oikein kunnolla. Lopputuloksena on herkullista pullaa ja olo on varmasti ainakin vähän parempi :)

4 kommenttia:

  1. Odottelinkin tuota kommenttia :)

    VastaaPoista
  2. Vähän toista ovat nuo kuin kaupan laskiaispullat...

    VastaaPoista
  3. Pullat on tuoreita ja kermaa ja hilloa saa laittaa juuri sen verran kuin haluaa :)

    VastaaPoista