perjantai 17. helmikuuta 2012

Maitokiisseli ja marjat


Tämä on herkullinen ja helppo jälkiruoka, jonka ainekset yleensä löytyvät keittiön kaapeista ja kylmäsäilytystiloista. Peruskiisseliä voi käyttää myös mm. kerroskiisselin osana, syödä hillon tai tuoreiden marjojen kanssa tai miksei nauttia ihan sellaisenaankin. Kiisselin "terveellisyyttä" voi vielä säädellä ihan itse sokerin määrällä ja sillä kuinka rasvaisia maitotuotteita haluaa käyttää. Tällä kertaa tein kiisselin laktoosittomista maitotuotteista ja gluteenitonhan se on luonnostaan.

Maitokiisseli ja marjat
(pienehkö jälkiruoka-annos seitsemälle)
4dl rasvatonta maitoa
1dl kermaa
3 rkl maissijauhoa (Maizena)
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Pakastemarjoja oman maun ja pakastimen sisällön mukaan
Annoksessa noin 0,5l mansikoita ja 2dl mustaherukoita

- Jaa pakastemarjat jäisinä tarjoiluastioihin.
- Laita maito, kerma, jauhot ja sokeri kattilaan. Sekoita tasaiseksi, vispilän avulla onnistuu parhaiten.
- Kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen. Anna kiehua noin 2min, eli kunnes kiisseli on sakeaa.
- Lisää vaniljasokeri.
- Kaada kiisseli pakastemarjojen päälle tarjoiluastioihin. Anna jäähtyä ja jähmettyä jonkin aikaa. Tavoitteena on, että kuuma kiisseli sulattaa marjat ja lopputuloksena on kaksikerroksinen jälkiruoka, jossa alla on sulaneita pakastemarjoja ja päällä makeaa maitokiisseliä.


Huomioita
- Voit tehdä jälkiruuan myös yhteen isoon kulhoon.
- Mansikoita voi hiukan sulattaa mikrossa ennen kulhoihin jakamista. Varsinkin jos annokset syödään suhteellisen nopeasti tekemisen jälkeen voi sulattaminen olla tarpeen, sillä isot marjat eivät välttämättä ehdi sulaa. Herukat, mustikat, vadelmat yms. pienemmät marjat voi hyvin ottaa suoraan pakastimesta.
- Kiisseliin käyvät kaikki eri rasvaisuusasteen maidot ja kerma. Täyteläisempi maku tulee rasvaisemmista maitolaaduista tai lorauttamalla sekaan hieman kermaa, mutta hyvää rasvattomastakin maidosta tulee.

Edit: Lisähuomiona, että kyseisen jälkiruuan voi hyvin tehdä myös esimerkiksi soijamaidosta, kauramaidosta tms. jolloin se sopii mainiosti maitoallergikoille ja vegaaneillekin.

2 kommenttia: