Kakku ja suklaaötökät |
0,33l tummaa olutta
200g voita
100g tummaa suklaata
2 dl tummaa muscovadosokeria
2dl tavallista sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl maitorahkaa
Yhden vaniljatangon siement tai hiukan vaniljajauhetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
- Sulata voi ja lisää 2 1/2 dl olutta, suklaa ja sokerit. Sekoita kunnes ainekset ovat sulaneet sileäksi seokseksi.
- Jäähdytä seosta vähän. Vatkaa käsin keskenään maitorahka, munat ja vanilja. Vispaa, kunnes seos on tasaista. Yhdistä seokset.
- Sekoita keskenään vehnäjauhot, vanilja ja sooda ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikinaa, kunnes se on sileää ja kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjakakkuvuokaan.
- Paista 180-asteisessa uunissa noin 35–45 minuuttia. Varo paistamasta kakkua liian kuivaksi, se on herkullisinta hieman kosteana. Kokeile kakun pintaa sormella noin 35 minuutin kohdalla, jos se hyllyy vähän, niin sitten se on valmis, jos taas enemmän, niin jatka paistamista vielä hetken. Anna kakun jäähtyä hieman huoneenlämmössä ja kostuta kakku lopulla oluella. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä useita tunteja ennen tarjoilua.
- Käytin tällä kertaa Vakka Suomen Panimon pääsiäisolutta, mutta ohjeen mukaan mm. suklaaolut tai joku portteri kävisivät mainiosti.
- Kun en muistanut ostaa muscovadosokeria käytin sitten fariinisokeria ja kaapista löytyneen ruokosokeripullon loput. En tiedä vaikuttiko sokerivaihdon makuun kovinkaan paljoa... Kannattanee kuitenkin toimia ohjeen mukaan.
- Kakun maku oli selkeästi maltainen ja hiukan erikoinen. Ensimmäistä palaa syödessä en ollut vielä ihan varma pidänkö mausta, mutta lopputulemana oli kuitenkin että kakku oli hyvää. Varsinkin kermavaahdon kera. - Kakkuun voisi sopia myös mm. pistaasirouhe, jonka voisi lisätä tarjoiluvaiheessa kakun päälle. Se näyttäisi hauskalta ja pistaasien suolaisuus tasapainottaisi makeaa kakkua.
- Kokeilin ensin koristella kakkua tomusokerilla, mutta sehän tietysti sulaa heti kostean kakun pintaan. Suklaarouhe tai aiemmin mainittu pistaasirouhe toimisi varmasti paremmin ja toisi oman lisänsä myös kakun makuun.
Kakun maku parani entisestään vuorokauden jälkeen: kosteus muuttui mehevyydeksi ja maut syvenivät. Kermavaahtoa ei enää kaivannut, päinvastoin kakku oli hyvää juuri sellaisenaan.
VastaaPoistaTätä saa tehdä toistekin!
Sisko
No johan jotakin! Ei tulis mieleenikään tehdä kakkua oluesta. En edes osaa kuvitella miltä sellainen maistuu. Näyttää kyllä herkulliselta. Mukavaa kevättä!
VastaaPoistaNo eipä se itsellekään olisi mieleen tullut ilman ohjetta. Mutta hyvää siitä tuli. Ehkäpä tummaa olutta voisi jossain muussakin leipomuksessa käyttää...
VastaaPoista