tiistai 3. huhtikuuta 2012

Sitruunalakritsikakku

Tällainen kakku tällä kertaa. Tein ison kakun, jotta sitä riittäisi koko toimiston väelle. Pohjana gluteeniton kakkupohja, täytteenä sitruunarahkaa ja lemon curdia, päällä lakritsifudge -kuorrutus. Hyvä, jopa yllättävän hyvä, yhdistelmä. Pitkästä aikaa tein kakun joka oli minunkin mielestäni onnistunut. Täytteestä tai leikkauspinnoista ei nyt tullut otettua kuvaa, mutta kakku oli siis hyvin vaalea sisältä, joka sopi mustaan kuorrutteeseen mainiosti.

Lakritsifudge-kuorrutus
 n. 600-700g lakritsi fudgeja
1 dl kuohukermaa

- Laita ainekset kattilaan (parhaiten toimii pinnoitettu kattila) ja keitä alhaisella lämpötilalla. Sekoita koko ajan kunnes kaikki fudget ovat sulaneet kerman sekaan.
- Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun kulhoon. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Gluteeniton kakkupohja
6 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää (varovasti sekoittaen) muna-sokerivaahdon sekaan.
- Kaada isoon irtopohjavuokaan jonka pohjan olet vuorannut leivinpaperilla. Voit halutessasi voidella vuoan reunat. Paista 185 asteessa noin 30min tai kunnes pohja on kypsä.

Sitruunalakritsikakku
Sitruunarahkatäyte
5 dl vispikermaa
400g maitorahkaa
1 dl sokeria
3/4 dl sitruunamehua
1 tl vaniljajauhetta (tai vaniljatangon sisus tai vaniljasokeria)
6 liivatelehteä

- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka, sokeri, sitruunamehu ja vanilja. Mausta maun mukaan, eli lisää sokeria tai vaikka raastettua sitruunan kuorta halutessasi.
- Liuota liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana massan joukkoon. Kannattaa vatkata samalla kun lisää livatetta ettei se jää kokkareiksi tai säikeiksi. Tai ainakin kyseistä ilmiötä voi yrittää vatkaamisella ja sekoittamisella estää...

Kakun kokoaminen
n 1,5 dl Spritea
1 purkki lemon curdia (tällä kertaa Mackays, kuva purkista täällä)

- Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
- Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla.
- Nosta ensimmäinen kakkupohja vuoan pohjalle. Valitse se, jonka haluat päätyvän kakun päällipuoleksi. Yleensä pohjapala on silein ja soveltuu parhaiten kakun päälliseksi.
- Kostuta kakkupohjaa hieman. Gluteeniton kakkupohja on hyvin pehmeä ja mureneva ja se kostuu helposti liikaa.
- Tee rahkatäyte vasta juuri ennen kuin alat täyttämään kakkua, ettei liivate turhaan jähmetä täytettä ennen kuin se on  kakun välissä.
- Levitä pohjan päälle ohut kerros lemon curdia ja noin puolet rahkatäytteestä curdin päälle.
- Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja painele varovasti jotta täyte tasoittuu.
- Kostuta toinen pohja, levitä lemon curd ja rahkatäyte kakkulevylle, kostuta viimeinen pala "alapuolelta, eli siltä puolelta jonka laitat täytettä päin (alkuperäisen kakun päällimmäinen pala, jätä paistopinta päällimmäiseksi).
- Painele kakku varovasti tasaiseksi, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään ainakin pariksi tunniksi.
- Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Näin saat sen tasaisimman pinnan kakun päällimmäiseksi ja saat kakun helposti ulos irtopohjavuoasta.
Kakun (epätasainen) pinta ja koristeita.
- Levitä kakun pintaan (ja reunoille jos sitä on riittävästi) loput lemon curdista ja kuorruta kakku lakristifudgella.
- Lakritsikuorrutteen saat parhaiten kaulittua käyttämällä tomusokeria ja silikonialustaa. Jos et omista tarttumatonta alustaa voit yrittää kaulita esimerkiksi leivinpaperin päällä. Kaulitse kuorrute parin millin paksuiseksi levyksi ja nosta se kakun päälle. Kuorrutteiden kaulitsemisesta ja kakun päällystämisestä löytyy vinkkejä esim täältä: http://www.kinuskikissa.fi/marsipaanilla-paallystaminen/http://www.kinuskikissa.fi/marsipaanilla-paallystaminen/ Tähän kakkuun et tarvitse sokerikreemiä, lemon curd toimii hyvänä tarttumapintana kuorrutteelle.
- Koristele valmis kakku esimerkiksi kuorrutteen lopusta leikatuilla kuvioilla. Tein muutaman koristeen valkoisesta kaulintamassasta tuomaan "väriä" kakkuun.
 
Huomioita
- Kakku riittää hyvin noin 12-15 hengelle, varsinkin jos on muutakin tarjottavaa.
- Rahkatäytteessä käytetty laktoosittomia maitotuotteita, mutta tavalliset käyvät tietysti myös.
- Saman kuorrutteen voi tehdä mistä tahansa fudge mausta (ehkei kuitenkaan rommi-rusinasta... tulee rumia sattumia). Täältä ja täältä löytyy aiempia kokeiluja.
- Fudge -kuorrutus pysyy kauniina aika hyvin jääkaapissa. Tässä kakussa kokeiluaika oli noin 1 vrk kunnes koko kakku oli tuhottu. Aiemmin olen todistanut kuorrutteen kauniina pysymistä noin 5 päivää, mutta se oli suhteellisen kuivan suklaakakun päällä.
- Kuorrutteesta voi leikata kuvioita ja sen päälle voi vaikka kirjoittaa, mutta kovin suuria kolmiulotteisia hahmoja massasta ei voine tehdä, sillä se jää aika pehmeäksi.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan järkyttävän hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Hyvää oli. Tätä voi selvästi tehdä toistekin.

    VastaaPoista
  3. Oli ihan älyttömän hyvää!! Kiitos vielä! :o)

    VastaaPoista
  4. Ihana kakku! Oli niiiin hyvää ja helppo tehdä! Ja nyt kuorrutteen jämä houkuttelee jääkaapissa... Nam!

    VastaaPoista
  5. Oli ihan älyttömän hyvää! Ja helppo tehdäkin! Ja kuorrutetta jäi yli ja se houkuttelee jääkaapissa... NAM!

    VastaaPoista
  6. Kiva että kelpasi teidänkin porukalle. Eilen pohdin kuorrutejämien käyttötarkoituksia ja sehän sopisi (siis jos sitä ei syö sellaisenaan) sitruunamuffinssien kuorrutteeksi tai hiukan jatkettuna ja lämmitettynä vaikka jääteklön kastikkeeksi. Nam.

    VastaaPoista