keskiviikko 22. elokuuta 2012

Gluteeniton mustikkapiirakka

Pullapohjainen mustikkapiirakka on sellainen herkku josta tulee lapsuus ja mummin leipomukset mieleen. Isoäiti kuitenkin sai keliakiadiagnoosin "vanhoilla päivillään", joten sellaista perinteistä mustikkapiirakkaa ei ole kukaan pitkiin aikoihin leiponut. Nyt kokeilin sitten tehdä kyseisen leivonnaisen gluteenittomana ja laktoosittomana jotta sitä voisivat kaikki ruokarajoitteisetkin sukulaiset syödä. Tein tämän pullataikinan lopuista muutaman korvapuustin ja oikein hyvin se soveltui siihenkin. Kerrassaan mainio ohje siis, kiitokset Gluteenitonta leivontaa -blogiin!

Gluteeniton pullataikina
3 dl maitoa (laktoositon)
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
7-8 dl Semperin hienoa jauhoseosta
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

- Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. 
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. 
- Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. 
- Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia, piirakan pohja tai mitä oletkaan leipomassa. Kun olet saanut pullat muotoonsa, anna niiden kohota noin puoli tuntia ja voitele kohonneet pullat. Paista 225 asteessa kunnes pullat saavat kauniin värin (n. 15 minuuttia).

Mustikkapiirakka
Gluteenitonta pullataikinaa (n. 2/3 ylläolevasta taikinasta)
Reilusti mustikkahilloa

- Kaulitse pullataikina ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Levyn tulisi olla hiukan uunipeltiä suurempi, jotta siitä saa kunnon reunat. Nosta pohja leivinpapereineen uunipellille.Tasoita reunat, anna reunojen nousta uunipellin reunoja myöten ylös parin sentin korkeudelle.
- Lusikoi pohjan päälle kerros mustikkahilloa. 
- Anna nousta noin puoli tuntia. Paista 225 asteessa 10-15 min. 

2 kommenttia:

  1. Mukava kuulla, että ohje on miellyttänyt! Gluteenitonta pullaa on oikeasti ihan helppo tehdä, monet suotta aristelevat sitä vaikeana leivonnaisena :)

    VastaaPoista
  2. Yllättävän helppoa tosiaan oli. Liekö syynä erinomaiset ohjeet :)

    VastaaPoista