keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Korkokenkävillasukat

Korkokenkävillasukat

Idea näiden tekemiseen lähti eräästä "naamakirja" -keskustelusta jossa sisareltani udeltiin milloin hänen villasukkiinsakin ilmaantuu korot. Siskoni kun kävelee korkokengillä (tai korollisilla nahka- tai kumisaappailla) niin metsässä, lumihangessa kuin toimiston käytävilläkin. Ja kun kerran sisko selvästi korkokenkävillasukat tarvitsee niin pitihän sille sitten sellaiset tehdä. Kuvassa sukat ovat minun kenkieni päällä ja toivotaan etten tehnyt niistä liian suuria. Sisareni kengät kun ovat sellaiset 1-2 numeroa omiani pienempiä.

Mutta miten siis tehdään korkokenkävillasukat? Pitkälti niin kuin villasukat yleensäkin, mutta kantapäähän tehdään koron kohdalle muutaman kerroksen kokoinen aukko josta korko pujotetaan esille. Yritin tuohon alle selittää miten aukko muodostuu. Toivottavasti kiinnostuneet ymmärtävät. Päkiän kohdalle tein vielä liukuesteet niin eiköhän näillä kelpaa sisätiloissa kulkea. Sukat on tehty Novitan 7-veljestä langasta.

"Korkoaukko"
Korkokenkävillasukat
-Luo 48 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten suljettuna neuleena 2o 2n joustinneuletta sen verran kunnes sukan varsi on sopivan pituinen.
- Aloita kantatilkku neulomalla I puikon s:t IV puikolle (= 24 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa (= 24 krs).
- Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8 s. Kun sivusilmukoita on jäljellä 5 aloitetaan korkoaukon tekeminen.
- Korkoaukko tehdään siis yksi puoli kerrallaan. Jatka ohjeen mukaisia kavennuksia siten, että teet ensin toisen puolen (keskisilmukoita siis 4 ja sivusilmukoita aluksi 5). Käännä työ aina kun olet tehnyt 4 keskisilmukkaa ja kavennukset tehdään siis aina vain toiselta puolelta. Kun sivusilmukat loppuvat tee toinen puoli.
Liukuesteet
- Kun sivus:t loppuvat jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4,4). Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle.
- Jatka näillä kaikilla 58 s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros jatka samoin kunnes kaikilla puikoilla on alkuperäinen 12s jäljellä.
- Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on 20 cm tai sopivan mittainen (käytännössä niin, että kengän kärkeä näkyy sukasta vielä n. 3cm verran).
- Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja neulo II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2.krs kunnes joka puikolla on jäljellä 8 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 4 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.
- Tee sukkien päkiöihin liukuestekuviointi ja anna kuivua yön yli.

4 kommenttia: