maanantai 8. huhtikuuta 2013

Pääsiäisleipä

(Kuva: S.Kärki)
Tällä nimellä kyseinen leivonnainen siis löytyi Glorian Ruoka Ja Viini -lehdestä. leipä kuitenkin sopii hyvin muulloinkin syötäväksi. Olisi hyvää esimerkiksi hillojen kera iltapäiväteellä tai ihan vain sunnuntaina aamiaisella. Annos on iso, tästä tuli lopulta yksi todella iso leipä ja kaksi vähän pienempää. Puolikas annos riittää siis mainiosti jos ei aio pakastaa osaa tai anna leipiä lahjaksi ystäville.

Pääsiäisleipä
2 kananmunaa
(Kuva: S.Kärki)
1/2 dl sokeria
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
125 g voita
1 (luomu)appelsiinin kuori
1 dl keltaisia rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
1/2 tl suolaa
(1 g jauhettua sahramia jos sitä sattuu olemaan)
11-12 dl vehnäjauhoja
Päälle
1 kananmuna
Kuivattuja karpaloita
Rusinoita
2 rkl sokeria

- Sulata voi. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita sokeri joukkoon.
- Kuumenna maito 37-asteiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita maito munien joukkoon. Lisää voisula muna-maitoseokseen.
- Pese appelsiini ja raasta kuori hienolla terällä. Lisää appelsiininkuori, rusinat, karpalot, suola ja sahrami muna-maitoseokseen.
- Lisää puolet jauhoista ja sekoita taikina löysäksi velliksi. Vaivaa vähitellen loput jauhot joukkoon, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 min.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia ja muotoile palat limpuiksi. Laita taikinalimput pinnoitettuihin tai voideltuihin pinnoittamattomiin leipävuokiin. Anna leipien kohota liinan alla muhkeiksi, noin 15–20 min.
- Voitele leipien pinta kananmunalla ja koriste rusinoilla ja karpaloilla. Ripottele lopuksi sokeri päälle. Paista uunin alatasossa kauniin ruskeiksi, noin 25–30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti