maanantai 29. huhtikuuta 2013

Parsarisotto

Tämä ohje löytyy Helsingin Sanomista ja nettisivuilta täältä. Kyseessä "Master Chef" Kiran resepti. Ensimmäinen oikea risotto mitä koskaan olet tehnyt ja lopputulos oli herkullinen. Tätä takuulla teen toistekin. Varsinkin kun parsapyreetä jäi yli sen verran, etä juuri ja juuri saa toisen annoksen tehtyä. Pyree odottelee nyt pakastimessa vieressään desin verran pakastettua valkoviiniä. Valkoviini kun ei oikein tämän talouden asukeille kelpaa juotavaksi niin päädyin sitten pakastamaan loput tätä ohjetta varten hankitusta valkoviinipullollisesta (sellainen 2.5dl pikkupullo).
 
Parsapyree:
 500 g vihreää parsaa
5 dl vettä
25 g voita
½ dl kermaa
1 tl sitruunamehua
suolaa

Parsarisotto: 

2 pientä salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä
1½–2 dl parsapyreetä
40 g voita
noin 1 dl hienonnettua vahvaa minttua
1½ rkl raastettua sitruunankuorta
vajaa 1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
 

Päälle: 250 g keitettyä parsaa (eli siis se loppu siitä pyreen parsasta)
oliiviöljyä
sormisuolaa


- Tee ensin parsapyree. Poista parsoista puinen osa. Leikkaa parsat kahteen osaan. Keitä niitä vedessä ja voissa 3–4 minuuttia koon mukaan.
- Jäähdytä parsat jäävedessä. Säästä keitinliemi.
- Halkaise puolet parsapaloista pituussuunnassa ja jätä odottamaan. Ne laitetaan risoton päälle.
- Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa, lisää loput parsat ja lämmitä. Soseuta parsat ja liemi, mausta sitruunamehulla ja suolalla.
- Aloita risoton valmistaminen. Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta.
- Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se.
- Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan (pidä siis kasvisliemikattilaa lämpimänä hellalla, se ei haittaa vaikka liemi hiukan poreilisi koko ajan). Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.
- Lisää joukkoon parsapyree, kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa (al dente).
- Ota pannu liedeltä ja lisää voi, minttu, sitruunankuori, parmesaani, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia.
- Paista sillä välin kypsät, pitkittäin halkaistut parsat kuumalla pannulla niin, että ne saavat väriä. Jaa risotto lautasille, nosta päälle paistetut parsat. Voit lisätä risoton päälle sormisuolaa ja oliiviöljyä.
- Tarjoa sellaisenaan lounaaksi tai alkuruuaksi. Risotto sopi myös mainiosti paistetun kalan kaveriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti