sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Puolukkanäkkäri

Jälleen kerran erinomainen ohje Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Hauskinta tässä näkkileipäohjeessa on lopputuotteen muoto (piparkakkumuotilla tehdyt näkkileivät) ja puolukkasattumat. Taikina on helppo tehdä, joskin aikaa siihen menee kun juuri laitetaan tekeentymään jo edellisenä iltana. Aikaa menee myös näkkäreiden leipomiseen, mutta tokihan nämä voisi tehdä nopeammin ja vain leikellä kaulitusta levystä vaikka suorakaiteita tai kolmioita.

Puolukkanäkkärit
25g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
2,5 tl suolaa
2dl kauramaitoa
4dl vettä
6dl karkeita ruisjauhoja
3dl grahamjauhoja
3dl maissijauhoja
1rk, kuminansiemeniä
1-1,5dl kuivattuja puolukoita
1-2dl vehnäjauhoja

- Murenna hiivaa isoon kulhoon. Lisää hunaja, suola ja kauramaito ja sekoita. Lisää vesi ja ruisjauhot ja hämmennä tasaiseksi. Peitä leivinliinalla ja jätä käymään yön yli.
- Yhdistä graham- ja maissijauhot sekä puolukat. Lisää kuplivaan taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja alusta mukaan vehnäjauhoja sen verran, että taikina on helposti leivottavaa.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Kauli taikina jauhotetun alustan päällä 2-3mm paksuiseksi levyksi ja ota siitä piparimuotilla pieniä näkkileipiä. Nosta leivinpaperilla päällysteylle pellille. Pistele pinta haarukalla.
- paista uunin ylätasolla 5-7 minuuttia, kunnes näkkärien reunat saavat vähän väriä. Anna jäähtyä.

2 kommenttia:

  1. Hauska idea lisätä taikinaan puolukoita ja tehdä piparimuoteilla näkkileipää. Sopii tosi hyvin jouluun. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Siksi idea olikin heti itse kokeiltava ja kyllä näistä hyviä näkkileipiä tuli.

      Poista