keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Lakritsimutakakku

(Kuva: S.Kärki)
Törmäsin tähän ohjeeseen Glorian ruoka ja viini -lehdessä jokin aika sitten ja päädyin testaamaan sitä pääsiäiseksi. Lopputulos on suklainen ja niin täyteläinen kakku, ettei sitä kyennyt syömään kuin pienen palan kerrallaan. Lakritsin maku löytyy syödessä hentona jälkimakuna. Kuorrutteen määrä oli meidän makuumme hieman liioteltu, mutta muuten kakku pääsee kyllä kokeiluun toistekin. Eli jos et kaipaa todella täyteläistä lopputulosta voi kuorrutteen määrää vähentää. Osan kuorrutteesta voisi käyttää vaikka pikkuleipien täytteenä tai macaronsien välissä...

Lakritsimutakakku (ainakin 10-12 palaa)

Kakkupohja
200 g tummaa suklaata
100 g voita
4 kananmunaa
4 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 rkl lakritsijauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
 
Lisäksi
1 rkl voita
1 rkl mantelijauhetta tai kaakaojauhoa

- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat ja jauhota ne mantelijauheella. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
- Sulata suklaa ja paloiteltu voi varovasti vesihauteessa, sekoita sileäksi ja nosta jäähtymään.
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
- Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Yhdistä maissitärkkelys, lakritsijauhe ja vaniljasokeri ja siivilöi ne keltuaisvaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Sekoita suklaa-voiseos ja ripaus suolaa vaahtoon. Kääntele valkuaisvaahto taikinaan.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy. Anna kakun jäähtyä vähintään 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakkupohja vuoasta.

(Kuva: S.Kärki)
Kuorrutus
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
100 g tuorejuustoa
1 1/2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
½–1 rkl lakritsijauhetta

- Tee kuorrutus. Sulata suklaa ja voi varovasti vesihauteessa. Anna jäähtyä.
- Vatkaa tuorejuusto sähkövatkaimella kulhossa notkeaksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja sekoita juustoon. Mausta vaahto tomusokerilla ja lakritsilla. Lisää lopuksi jäähtynyt suklaasula.
- Levitä kuorrutus kakun päälle heti, sillä se jähmettyy nopeasti. Koristele kakku. Laita jääkaappiin tarjoamiseen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti