keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kuorrutetut mustikkamuffinssit

Osallistuin tällä ohjeella Marttojen Aleksis Kivi leivoskilpailuun. Voittajaksi selviytyi joku muu, joten voin siis julkaista ohjeen omassa blogissani. Muffinssit olivat herkullisia ja kuorrute sopi niihin mainiosti. Alla ohjeen lisäksi hieman ajatuksiani siitä miksi päädyin tällaiseen ohjeeseen.


Aleksis Kiven nimikkoleivos

Leivosta suunnitellessani lähdin liikkeelle kotimaisista raaka-aineista, perinteisistä mauista ja tuotteista joita on ollut käytettävissä jo Kiven elinaikana. Leivoksen tyyli ja valmistustapa on kuitenkin tuotu nykypäivään. Osa tuotteista on modernisti käsiteltyjä (mustikkajauhe), mutta siinäkin perusraaka-aine on kotimaisista metsistämme löytyvä mustikka, jollaisia Kivikin varmasti on kerännyt ja syönyt jo lapsena. Vaniljajauhetta ei tietysti suomalaisista raaka-aineista saa valmistettua, mutta vaniljatankoa on leivonta- ja jälkiruokaohjeissa käytetty Suomessakin jo satoja vuosia. Leivos on pohjimmiltaan muffinssi tai ”kuppikakku”, joka korotetaan leivoksen tasolle kuohkealla mustikkakreemikuorrutteella.

Pohja (12kpl isohkoja muffinsseja)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
Maustemitta vaniljajauhetta
100g sulatettua voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
2-3 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)

- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Vatkaa  kananmunat, maito ja voi keskenään sekaisin.
- Lisää sulatettu voi, kananmuna ja maito kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa tai sekoita "turhaan".
- Lisää mustikat.
- Annostele muffinssipellin koloihin (joihin olet sujauttanut paperiset vuoat) ja paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Toki voit myös tehdä muffinssit ilman vuokaa, mutta silloin kannattaa käyttää mahdollisimman tukevia vuokia, ettei taikina leviä liikaa uunissa.

Mustikkakreemikuorrute
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
n. 2 rkl mustikkajauhetta (esim. kotimainen Biokia)
100g voita

- Laita kerma, sokeri, perunajauhot ja kananmuna kattilaan.
- Lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Älä keitä.
- Lisää mustikkajauhe ja anna jäähtyä.
- Vatkaa voi kuohkeaksi, lisää kiisseli ja vatkaa kunnes saat vaaleaa ja kuohkeaa kreemiä.
- Kuorruta jäähtyneet muffinssit mustikkakreemillä ja koristele halutessasi hopeakuulilla, nonparelleilla tms.

4 kommenttia:

  1. Miten kuorrutteen saa noin hienosti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pursottamalla sellaisella ruusu- tai lehtityllalla... Katso vaikka täältä mallia pursotuksiin: http://www.pinterest.com/pin/202521314468227690/

      Poista