maanantai 26. tammikuuta 2015

Gluteeniton suklaakakku

Kuva: S.Kärki
Toki tämä kakku oli myös erokakku, käänteinen hääkakku ja mitä muita nimityksiä sille sitten voisikaan keksiä. Mutta koska se oli ennen kaikkea suklaakakku ja vielä gluteeniton niin menköön tuolla otsikolla. Kakkupohjaan kannattaa kokeilla erilaisia jauhovaihtoehtoja, itse käytin riisijauhoa ja Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta. Kakkupohjan ohje amerikkalaisina kuppimittoina. Ohjeesta tulee mukavasti kolme erikokoista kakkua jotka saa koottua kuvan mukaiseksi kerroskakuksi. Syötävää riittää hyvin isommallekin joukolle eli ehkä kakku voisi olla 15-20 hengen kakku.

Kuorrute on erinomainen ja helppokäyttöinen. Ja se löytyi täältä. Itse käytin laktoositonta voita, mutta jos haluaa tehdä kakusta vegaaniversion niin maidoton margariini käy ilmeisesti hyvin. 

Gluteeniton Suklaakakku
3 cup jauhoja (1,5 cup riisijauhoja ja 1,5 cup jauhoseosta)
2 cup sokeria (tavallista, fariinisokeria, tummaa sokeria tai näiden sekoitusta)
0,5 cup kaakaojauhetta
2 tl soodaa
1 tl suolaa
3/4 cup rypsiöljyä (tai muuta mautonta öljyä)
2 rkl etikkaa
1 tl vaniljajauhetta
1 cup kahvia
1 cup vettä

- Voitele irtopohjavuokien reunat ja peitä pohja leivinpaperilla.
- Lämmitä uuni 180 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet isohkossa kulhossa hyvin keskenään.
- Lisää "märät" aineet ja sekoita hyvin.
- Kaada taikina vuokiin ja paista kunnes kakut ovat kypsiä, eli ison kakun kohdalla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.

Kuorrutus
1,25 dl vettä
40g muscovadosokeria
175g voita
300g tummaa suklaata (esim Panda)

- Kiehauta vesi, sokeri ja voi. Ota kattila pois levyltä ja lisää paloiteltu suklaa.
- Sekoittele kunnes kaikki suklaa on sulanut ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
- Kuorrute jähmettyy jäähtyessään mukavasti levitettävään muotoon. Kannattaa kuitenkin seurata jäähtymistä ettei kuorrute muutu liian paksuksi.

Kakun kokoaminen
- Kuorruta alin kakkupohja ja nosta seuraava sen päälle, kuorruta ja lisää viimeinen kakku. Pienimmän kakun saa pysymään paremmin paikallaan jos pistää sen läpi pari puutikkua.
- Viimeistele kuorrutus ja koristele jos haluat. Esimerkiksi strösselit pysynevät paremmin paikallaan kun ne ripottelee pehmeän kuorrutteen päälle.
- Nosta kakku jääkaappiin. Kakun voi koristella myös vasta juuri ennen syömistä esimerkiksi sokerimassakoristeilla. Me koristelimme kakun sokerimassasta tehdyillä koristeluvioilla joihin kirjoiteltiin teemaan sopivia viestejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti