keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Helpot vehnäsämpylät

Tämän ohjeen löysin blogista, jossa sitä kehutaan parhaaksi mahdolliseksi vaalean leivän reseptiksi. Ohje on helppo ja sämpylät valmistuvat vaivattomasti. Sisus on kyllä minun makuuni hieman liian tiivis ja kuori ei rapeutunut sellaiseksi kuin ohje antoi ymmärtää, mutta hyviä nämä silti olivat. Ja voi olla, että onnistun itse paremmin seurraavalla kerralla. Toimivat mainiosti esimerkiksi hampurilaisten tai nyhtökanan/possun kanssa.

Vehnäsämpylät (noin 12-14 isoa sämpylää)
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa 
25 g hiivaa (1/2 pakettia)
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa 
12 1/2 dl vehnäjauhoja  

- Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
- Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia. 
- Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
- Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
- Leikkaa taikina metallilastalla (tai vastaavalla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille. 
- Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti