Vehnäsämpylät (noin 12-14 isoa sämpylää)
5 dl
kädenlämpöistä vettä
1 dl
maitoa
25 g
hiivaa (1/2 pakettia)
2 tl
suolaa
1 rkl
hunajaa
12 1/2 dl
vehnäjauhoja
- Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää
suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla,
kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa
erässä.
- Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää,
kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan.
Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho
pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
- Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
- Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina
varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan
ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja
taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
- Leikkaa taikina metallilastalla (tai vastaavalla) 6-7 suikaleeksi
ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia,
mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
- Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia.
Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan
kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti