perjantai 22. toukokuuta 2015

Kylmäuutettu kahvi

Kahvia (samoin kuin teetä) voi uuttaa myös kylmään veteen. Silloin aikaa vain tarvitaan rutkasti enemmän, mutta toisaalta maku on aivan erityisen pehmeä ja aromikas. Olen lukenut nyt tästä uudehkosta trendistä useammasta lehdestä ja blogista, joten pitihän sitä itsekin kokeilla. Aurinkoisina päivinä nautin mieluusti jääkahvia ja nyt siihen on valmistusaineet aina käsillä.

Kylmäuutettu kahvi
n. 80g karkeaksi jauhettua kahvia
1 l vettä

- Tähän kannattaa käyttää tummapaahtoista kahvia ja paras tulos tulee tietysti vastajauhetuista puruista. Eli jos sinulla on kahvimylly niin säädä se suurin piirtein pannujauhatuksen karkeudelle ja jauha noin 80g tummapaahtoisia papuja.
- Kaada kahvi ja vesi kulhoon, sekoita ja peitä tiiviillä kannella/kelmulla. Nosta jääkaappiin.
- Kahvi saa tekeytyä ainakin yön yli, itse uutin sitä noin 24 tuntia.
- Kun kahvi on uuttunut, siivilöi siitä purut pois. Itse valutin kahvin ensin ihan tavallisen siivilän läpi ja sain suurimman osan puruista pois. Sitten valutin sen vielä suodatinpaperilla vuoratun siivilän läpi. Kunnon siiviläkangas tai sideharso varmasti toimisi paremmin.
- Pullota ja säilytä jääkaapissa. Kahvi säilyy ilmeisesti useamman viikon, jos siis et heti tee siitä itsellesi herkkujuomia.
- Kylmäuutettua kahvia voi käyttää erilaisiin jääkahvijuomiin, jälkiruokiin tai leivontaan. Kokeile lisätä täysmaitoa, kondensoitua maitoa, kivennäisvettä tai makusiirappeja.

Jääkahvi
1 osa kylmäuutettua kahvia
2 osaa maitoa
Pari kahvijääpalaa

- Sekoita ainekset keskenään ja nauti.
- Kahvijääpaloja kannattaa tehdä aina kun pannun pohjalle jää kunnon kahvia (mutteripannulla tehty espresso on se mitä itse yleensä pakastan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti