maanantai 17. elokuuta 2015

Victoria Sponge Cake

Tämä on perinteinen Brittiläinen kakku, jota syödään iltapäiväteellä. Kyseinen herkku oli kuuulemma aikoinaan kuningatar Victorian lempikakku ja siitä se on saanut nimensäkin. Perinteisin täyte on ilmeisesti mansikka, mutta erittäin herkullinen (ja kuninkaallinen) tästä tuli myös käyttämällä kuningatarillon aineksia eli vadelmia ja mustikoita. Kakku neuvotaan syömään tekopäivänä, mutta hyvää se oli nytkin vaikka kakkupohja joutuikin odottamaan kahden yön yli. Seuraavalla kerralla yritän kyllä ajoittaa leipomisen ja syönnin vähän paremmin. Tein kakun ohjetta pienempää vuokaan (3/4 kokoisena), alla oleva ohje on 19cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.

Victoria Sponge Cake
225g voita
225g sokeria
4 kananmunaa
225g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

- Lämmitä uuni 180 asteeseen.
- Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita varovasti kunnes taikina on tasaista.
- Kaada voideltuun irtopohjavuokaan (tai jaa kahteen vuokaan jos sinulla on kaksi saman kokoista) ja tasoita pinta.
- Nosta uunin alatasolle ja paista kunnes kakku on kypsä. Ohjeen mukainen paistoaika oli 25 minuuttia, mutta oma kakkuni oli aika paljon paksumpi ja paistoaika taisi olla lähempänä 50 minuuttia. Seuraa siis kakun paistumista ja kokeile tarvittaessa tikulla kypsyyttä.
- Kakku nousi keskeltä reilusti enemmän kuin reunoilta. Voit kokeilla Kinuskikissan pyyhekikkaa tasaisen nousemisen takaamiseksi. Itse vain leikkasin jäähtyneestä kakusta pinnan tasaiseksi.

Täyte
Mustikkamarmeladia
Mustikoita
Vadelmia
2dl kermaa
Vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan

- Leikkaa kakku kahtia siten, että saat kaksi saman kokoista levyä.
- Nosta toinen levy (se "rumempi") tarjoilulautaselle.
- Levitä pohjan päälle ohut kerros mustikkamarmeladia. Lusikoi päälle reilusti vaniljalla ja sokerilla maustettua kermavaahtoa.
- Kasaa kermavaahdon päälle mustikoita ja vadelmia tasaiseksi kerrokseksi.
- Nosta toinen kakkulevy marjojen päälle. Kannattaa valita se pala, joka on ollut kakkuvuoan pohjaa vasten, koska se puoli useimmiten on kauniimpi ja tasaisin.
- Koristele marjoilla ja tomusokerilla. Nauti heti.

2 kommenttia: