lauantai 14. toukokuuta 2011

Äitienpäiväkakku 2011



En ollut maisemissa äitienpäivänä, joten äitienpäiväkakkukin ilmaantuu näkyville vasta viikkoa myöhemmin. Kakku on siis syöty ja hyväksi havaittu. Itse en kakkua maistamaan päässyt, mutta sitä syöneet äiti, mummi ja muutama muu sukulainen kehuivat sen olleen hyvää. Uskotaan siis.

Kakku on gluteeniton ja laktoositon, mutta myös helppo ja suhteellisen nopea toteuttaa. Reunaehtoina oli mm. kakun kestävyys, sillä koristelua myöten kakku piti saada valmiiksi lauantaina aamupäivästä syötäväksi sunnuntaina joskus iltapäivän aikoihin. Tästä syystä päädyin simppeliin rahkakermavaahto kuorrutukseen ja väliin laitoin mustaherukkarahkaa. Vielä paremmin olisi toki säilynyt joku sokerimassalla tai suklaalla kuorrutettu kakku, mutta en ollut vähään aikaan kermakakkua tehnyt joten siksi päädyin tähän ratkaisuun.

Koristeluna pursotettuja ruusuja. Koskaan aikaisemmin en ollut moisia pursotuksia tehnyt, mutta ihan hyvin tuntui onnistuvan. Rahkakermavaahto on riittävän jäykkää ja kestävää pursottamiseen ja toivoinkin saavani aikaiseksi näyttävän kakun. Ruusujen pursotusvinkkejä kävin hakemassa Kinuskikissalta.

Ohjeesta tuli yksi pienehkö kakku. Käyttämäni vuoan halkaisija on 17cm.

Pohja

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunajauhoja
Kuva melkein koko kakusta ja sen koristelusta.
1/2 tl leivinjauhetta

- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten vaahtoon.
- Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 min, kunnes kakku on kypsä.
- Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen (tai neljään jos onnistut) osaan.



Täyte ja kuorrutus

250 g (laktoositonta)rahkaa
2 dl (laktoositonta)vispikermaa
sokeria
vaniljajauhetta
mustaherukoita


- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää mukaan rahka. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää sokeria maun mukaan ja hiukan vaniljajauhetta makua antamaan.
- Ota noin 1/3 rahkakermasta erikseen ja lisää siihen mustaherukat ja tarpeen mukaan lisää sokeria.

Kakun kokoaminen

Pommaccia, sokeroitua maitoa, mehua tai muuta kostutuslientä.
Mustaherukkahyytelöä  (itse tehtyä, aineksina siis hyytelösokeri ja herukat)

Lähikuva ruususta ja nupuista.
- Kostuta kakun pohja ja levitä päälle ohut kerros mustaherukkahyytelöä ja sitten sopivasti mustaherukkarahkaa.
- Nosta päälle seuraava levy ja kostuta, lisää hyytelö ja rahkaa.
- Nosta kansi päälle. Voit tasoittaa kakkua painamalla sitä varovaisesti päältä. Voit halutessasi myös koota kakun takaisin irtopohjavuokaansa ja antaa asettua vaikka seuraavaan päivään.
- Levitä rahkakermavaahtoa kakun reunoille ja pinnalle ja kuorruta, koristele jne. oman maun mukaan.
- Koristeena voi käyttää nonparelleja, värisokereita, hopeakuulia tai muita vastaavia. Myös marsipaaniruusut tai muut vastaavat sopisivat varmasti hyvin.

Huomioita
- Kakkupohjaksi olisi todennäköisesti riittänyt myös 2 munan pohja. Kakku meinasi tulla ulos vuoastaan paiston aikana.
- Kinuskikissa kertoo ohjeessa tekevänsä ruusut kukkanaulan päälle. No kun en sellaista omista päädyin pursottamaan ruusut väärin päin kääntämäni metallisen mittamukin päällä. Hyvin onnistui niinkin ja sain nostettua kahden veitsen avulla kakun päälle ehjinä.
- Kakun voi täyttää tietysti ihan niinkuin haluaa tai mitä sopivaa kaapeista löytyy.
- Vähän hempeähän tästä tuli, mutta sopi hyvin juhlan teemaan...

2 kommenttia:

  1. Jahas.... täällä toisen Martan pursotetut ruusut - tuota kakkua minäkin haluaisin maistaa....:D

    VastaaPoista
  2. Itsehän en saanut maistaa :) Mutta hyvää kuulemma oli. Ja ruusujen pursottaminen yllättävänkin helppoa. Uskallan ehkä kokeilla niitä toistekin...

    VastaaPoista