perjantai 29. heinäkuuta 2011

Mustikkajuustokakku

Nimipäivien kunniaksi piti tietysti tehdä kakku! Useimmiten olen kesäisiin juhliin tehnyt mansikkakakkua, mutta nyt päätin kokeilla mustikoita. Ohjeen kehitin leipoessa ja lopputuloksena oli herkullinen, erittäin mustikkainen kakku. Kuten kuvasta näkyy, kakku nautittiin piknikillä (ja tietysti kuohuviinin kera) merenrantakallioilla. Kiitos piknikkiin osallistujille seurasta ja kakun tuhoamisesta!


Mustikkajuustokakku
350g mustikkatäytekeksejä
50g voita
5dl mustikoita
4dl kermaa
400g tuorejuustoa
1dl sokeria
Vaniljaa
6 liivatetta ja hieman vettä
5dl mustikoita
Hyytelösokeria ohjeen mukaan

Pohja
- Murenna täytekeksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi.
- Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Käytin tällä kertaa noin 28cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa. Pienempään vuokaan tehdessä kakusta tulee tietysti korkeampi.

Mustikkajuustotäyte
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
- Tässä vaiheessa käyttöön tulee siis ensimmäinen 5dl mustikoita. Murskaa osa mustikoista, halutessasi vaikka kaikki.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto ja sokeri.
- Lisää mustikat ja vanilja ja tarkista maku. Sokeria ja vaniljaa voit lisäillä maun mukaan.
- Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada ohuena nauhana täytteeseen. Voit käyttää vatkainata apuna (siis vatkaa samalla kuin lisäät liivatteet).
- Kaada vuokaan pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.

Mustikkakiille
- Kun täyte on hyytynyt voi latoa pohjan päälle loput mustikat. Halutessasi voit tietysti asetella mustikat päälle vasta juuri ennen tarjoilua ja jättää kiilteen tekemättä.
- Tee kiille hyytelösokeripaketin ohjeen mukaisesti ja lusikoi mustikoiden päälle.
- Hyydytä jääkaapissa.

Huomioita
- Käytin kakkuun tuoreita mustikoita kun niitä tähän aikaan saa, mutta yhtä hyvin kakun voisi tehdä pakastemustikoista. Silloin voi marjat halutessaan lisätä täytteeseen ja päälle vaikka jäisinäkin.
- Käytin pohjassa mustikkatäytteellä täytettyjä kaurakeksejä. Tietoa moisista löytyy täältä. Muutkin täytekeksit tai vaikka pelkät kaurakeksit ja voi kävisivät myös mainiosti. Tavallisia kaurakeksejä käyttäessä voin määrää pitäisi ehkä hiukan lisätä.

4 kommenttia:

  1. Jos täytteeseen laittaa jäisiä mustikoita, hyytyy seos heti ja kloppiintuu, sulatetuista mustikoista taas tulee niin paljon mehua, että se pitää huomioida liivatteen määrässä.

    VastaaPoista
  2. Taidatpa olla Kati oikeassa. Tosin jäisiä marjoja olen itse ihan onnistuneesti aiemmin käyttänut. En kyllä mustikoita enkä suhteessa ihan näin isoa määrää... puolukoita olen jäisenä rahkahyytelöön heittänyt ja hyvin olen saanut toimimaan. Mutta hyytyy kyllä tosi nopeasti :) Sulatettujen mustikoiden nestemäärä pitää tosiaan ottaa huomioon. Eli jos tätä tekee sulatetuista mustikoista pitää lisätä varmaan ainakin yksi liivate. Tarkalleen en tiedä kun en ole vielä ehtinyt testailemaan.

    VastaaPoista
  3. Kauanko on tuo hyytymisaika jääkaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä tarkalleen muista miten pitkään meni... Mutta yleensä olen jättänyt hyytymään "yön yli". Voisin kuvitella, että sellainen 4 tuntia voisi riittää?

      Poista