keskiviikko 10. elokuuta 2011

Lapaset lapselle

Lapaset. Kuvausrekvisiittana luomukesäkurpitsat.
Sain vihdoinkin viimeisteltyä ja toimitettua eteenpäin parit mittatilauslapaset. Tein aiemmin jo samalla lapselle tällä mallilla yhdet lapaset jotka pääsivät viime talven aikana ahkeraan käyttöön. Kyseiset lapaset löytyvät täältä. Pyrin tekemään suurinpiirtein samoilla mitoilla joten toivotaan että sopivat tulevan talven ajan.  Vaaleanpunakirjavat ovat hieman suuremmat joten niihin saattaisi saada mahtumaan sisälle hanskat tms. oikein kylmänä päivänä.Vihreät ovat Novitan Nallea ja vaaleanpunakirjavat 7-veljestä lankaa.

Silmukkamääriä en enää muista, mutta teko-ohjeet tässä. Pahoittelen sekavaa selitystä, en ole tottunut kirjoittamaan neuleohjeita...

- Luo sopiva määrä silmukoita. Jaa neljälle puikolle.
- Neulo 1o 1n joustinneuletta sopivan varren mittaiseksi.
- Jatka sileällä neuleella kunnes pääset peukalon kohdalle. Peukaloa varten jätetään silmukat 3 puikon lopusta ja 4 alusta. Neulo siis kolmannen puikon silmukoista esim 2/3 ja nosta loput odottamaan, nosta 4 puikon alusta 1/3 silmukoista odottamaan ja jatka sileää neuletta suoraan seuraavasta silmukasta.Ei siis tarvitse luoda lisää silmukoita vaan peukaloaukko jätetään vain odottamaan sellaisenaan. Jätä peukaloa varten sellainen määrä silmukoita että peukalo on sopusuhtaisen kokoinen muuhun lapaseen suhteutettuna. En osaa tätä asiaa paremmin selittää...
- Ala kaventamaan kun lapanen ylettyy suurin piirtein pikkusormen yli. Kavenna 1 ja 3 puikon alussa tekemällä ylivetokavennus ja 2 ja 4 puikon lopussa neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Kavenna joka kerroksella kunnes jäljellä on 4 silmukkaa.
- Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele.
- Poimi peukaloa varten jätetyt silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta.
- Ala päättelemään peukaloa siinä vaiheessa kun osa peukalonkynnestä on jo peittynyt. Kavenna samalla tavoin kuin kämmenosa. Kolmella puikolla neuloessa laske missä kohtaa peukalon "reunat" ovat ja kavenna sen mukaisesti. Voit myös halutessasi jakaa silmukat neljälle puikolle, mutta pientä peukaloa neuloessa olen itse havainnut sen hankalaksi.
- Päättele langanpäät ja tee toinen lapanen samoin. Tässä mallissa ei peilikuvaksi tekeminen ole tarpeellista, sillä lapasta voi käyttää kummassa kädessä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti