keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Enkelikakku

Tämä ohje löytyi Glorian ruoka ja viini -lehdestä ennen joulua. Oli vaan niin herkullisen ja jouluisen näköinen (ja erilainen) resepti, että piti kokeilla. Kakusta tuli hyvää, mutta ilman marinoituja pähkinöitä ja viikunoita maku olisi ollut ehkä hieman tylsä. Kokonaisuutena kuitenkin herkullinen ja kesti parin päivän säilytyksenkin parantaen jopa makuaan. Vaahdotettu ranskankerma oli muuten todella herkullista ja löytää tiensä varmasti jonkun kakun tai piirakan päälliseksi lähiaikoina!


Enkelikakku
3 ja 3/4 vehnäjauhoja
n. 0,5tl vaniljajauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5tl kardemummaa
0,5tl suolaa
1/2 sitruunan kuori
5 kananmunan valkuaista
2,5dl sokeria
1 dl täysmaitoa

Kerma-maitokostutus
2dl täysmaitoa
3 ja 1/3dl kahvikermaa
1 rkl hunajaa

Vaniljakuorrutus
300g ranskankermaa
3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Lisäksi
5 viikunaa
Annos kanelimarinoituja pähkinöitä ja karpaloita (ks. alta)

- Uuni kuumenemaan 140 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (n 23cm halkaisijaltaan).
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitruunan raastettu kuori.
- Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jämäkkää.
- Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan kaapimella. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän ettei se laske.
- Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 50-60min. Älä availe uunin luukkua kypsennyksen aikana. Anna kypsän kakun jäähtyä.
- Irrota kakku vuoasta. Pese vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. Nosta kakku vuokaan ja pistele siihen terävällä veitsellä muutama kolo.
- Sekoita kostutusliemi ja valuta kakulle muutamassa erässä. Suojaa kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin. Kakku saa tekeytyä mielellään vähintään yön yli.
- Vaahdota ranskankerma, sokeri ja vanilja vaahdoksi ja kuorruta kakku.
- Leikkaa viikunat lohkoiksi ja asettele kakun päälle.
- Valuta marinoidut pähkinät ja karpalot. Taputtele niiden pinta talouspaperilla, että liemi ei värjää kakun pintaa. Ripottele pähkinät ja karpalot kakulle.

Kanelimarinoidut pähkinät ja karpalot
1 dl pekaanipähkinöitä
1 dl kuivattuja karpaloita
1/2 sitruunan mehu
2 rkl hunajaa
0,5tl kanelia

- Sekoita ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään 3 tunniksi.

4 kommenttia:

  1. Me tehtiin tätä samaa jouluna. Oli kyllä tosi hyvää! Ja tosi helppo vielä kaiken lisäksi.

    VastaaPoista
  2. Täydellinen kakku silloin kun on muutenkin paljon tekemistä. Tekee vaan valmiiksi edellisenä iltana ja koristelee just ennen tarjoilua. Meidän viikunat vaan oli raakoja, mutta muuten meni hyvin ;)

    VastaaPoista
  3. Hei, kuinka tuo kuorrutus tulee? Kerran jo epäonnistuin ranskankerman ja sokekereiden kuorrutuksessa, kun jäivät aivan liian löysäksi. Onko tähän jotain vinkkiä, että kuinka kauan esim pitää vatkata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vähän olen tätä kokeillut. Mutta ainakin omissa kokeiluissa vain Valion ranskankerma on toiminut. Toisen valmistajan tuotteesta tuli litkua joka ei pysynyt kakun päällä... Eli ehkä ongelma on tuotteen rakenteessa?

      Poista