lauantai 19. toukokuuta 2012

Gluteenittomat suklaapikkuleivät

Erikoisruokavalioleivonnaisille on aina välillä tarvetta. Laktoosittomaksi saa melkein minkä leivonnaisen vain kunhan etsii sopivat laktoosittomat maitotuotteet. Gluteenittomuus sen sijaan on välillä vähän kinkkisempää. Vehnäjauho kun on suurimmassa osassa leivonnaisia pääosassa. Tavallisesta kakkupohjasta saa helposti gluteenittoman ja aiemmin olen jo tehnyt muutamia muitakin leipomuksia, jotka on kerätty oman tunnisteensa alle tuonne aiheisiin (mm. hedelmäkakku). Tähän suklaapikkuleipien ohjeeseen törmäsin tässä "Gluteenitonta leivontaa" blogissa, tein pieniä muutoksia joten alkuperäistä kannattaa tutkiskella sieltä. Pikkuleivistä tuli hyviä ja kauniita. Maistuvat varmasti kaikille ruokavaliosta riippumatta.

Gluteenittomat suklaapikkuleivät (noin 70kpl)
250 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa (isoja)
6,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Sunnuntain vaalea)
1,5 tl soodaa
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl suolaa
noin 150g tummaa suklaata rouhittuna

- Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Varovasti, sillä jauhoseos pöllyää pahemmin kuin perunajauho.
- Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää rouhittu suklaa.
- Voit laittaa taikinan vähäksi aikaa jääkaappin ja käyttää jauhoseosta muotoilun apuna. Taikinasta tulee nimittäin aika pehmeää.
- Muotoile taikinasta pienehköjä palloja, laita leivinpaperille ja paina sormin hieman lituskaisemmiksi.
- Paista 200 asteessa 10 minuuttia.

Huomioita
- Taikinaan voisi lisätä myös pähkinöitä tai vaihtaa tumman suklaan vaikka valkoiseen tai maitosuklaaseen.
- Suklaata oli alkuperäisessä ohjeessa 300g. Tämä pienempikin määrä riitti hyvin, mutta tuskin enemmästä määrästä ainakaan haittaa olisi.
- Muotoiltujen palleroiden koko määrittää tietysti lopputuloksen koon ja vaikuttaa myös paistoaikaan. Eli jos teet oikein pieniä pikkuleipiä niin paistoaikakin on varmasti lyhyempi.

2 kommenttia:

  1. Nämä näyttävät tooosi herkullisilta! Taidankin tehdä näitä äidilleni joku päivä. :)

    VastaaPoista
  2. On muuten tosi hyviä. Piti äkkiä toimittaa keliaakikkosukulaiselle tai olisi syönyt ne kaikki itse :)

    VastaaPoista